23948sdkhjf

Multi Køl & Energi leverer proces-køleanlæg til nordsjællandsk forskningsvirksomhed

Farum-virksomheden NCK A/S udvikler og opskalerer organisk-kemiske processer for den kemiske industri, hvor man blandt andet er underleverandører til medicinalfirmaer og kemiproducenter.

Når et nyt kemisk produkt er udviklet i et laboratorie, er det NCK’s opgave at etablere en metode til at fremstille stoffet i større mængde, hvorefter processen testes i det nybyggede anlæg og måske senere anvendes af produktionsafdelingerne i for eksempel et medicinalfirma.      

NCK har et ældre pilotanlæg på virksomhedens adresse i Farum, hvor man også har et stort laboratorium.

- Vi ønskede at udvide kapaciteten og forny teknologien. Niras kom herefter med 10 scenarier, hvor vi besluttede, at det ville være for vanskeligt at renovere, så vi valgte at bygge nyt. Den beslutning er vi bestemt glade for, smiler project manager Karsten L. Petersen, NCK.

Fra laboratorium til masseproduktion

- Vi er en såkaldt ”pilot plant”, der laver miniserier af designede kemiprodukter. Vi udvikler de kemiske processer, der herefter af andre kan benyttes i en masseproduktion, fortæller Karsten L. Petersen.

Han har haft ansvaret for etableringen af både bygningen og opskalerings-anlægget, fra det blev besluttet i 2018 med byggestart i oktober 2018, til det blev afleveret til bygherre i første halvår 2020.

Nu er man nu ovre testfasen og klar til at gå i produktion. Hele projektet har kostet lidt over 60 mio. kr.

Kompakt kølemaskine

Til opgaven valgte NCK det rådgivende ingeniørfirma Niras, der valgte Multi Køl & Energi som hovedentreprenør på køledelen. Køleentreprisen indeholdt leveringen af alle kølemaskiner, men også hele den store, komplekse glykolrørsinstallation til både ventilationsanlæggene og proceskøl til de fem suiter, der skal bruge glykol ved -25°C og helt op til +120°C.  

- Kølemaskinen til lavtemperatur glykolkredsen er projekteret og produceret af Multi Køl & Energi A/S selv, designet med det naturlige kølemiddel ammoniak (NH3) og med en køleeffekt fra 15-75 kW ved en fordampningstemperatur på -28°C, fortæller projektleder Joachim Güldner, Multi Køl & Energi.

Udover de to styk energieffektive lavtemperatur Bitzer-skruekompressorer er maskinen opbygget med fuldsvejste ”plate and shell”-vekslere fra Vahterus til både fordamper og kondensator. Begge kompressorer er frekvensregulerede for at kunne ramme belastningen fra procesanlægget bedst muligt.

Derudover er anlægget opbygget med en fælles olieudskiller og en oliekøler fra Alfa Laval. Kølemaskinen er konstrueret så kompakt, som det kan lade sig gøre, når der skal tages højde for service og respektafstande. Den specialbyggede kølemaskine optager kun 2x1,5 meter gulvareal, hvilket var et ufravigeligt krav i udbudsmaterialet. Kølemaskinen blev leveret med en FAT-test som Niras godkendte uden anmærkninger.

- Proceskølemaskinen køler et højkoncentreret 45 pct. ethylenglykol-medie, som via pumper cirkuleres med en fremløbstemperatur ned til -25°C ud til fabrikkens fem suiter, hvor reaktor og kondensor er placeret. Den høje koncentration af glykol og lave temperatur har stillet en række ekstraordinære krav til produkt- og byggematerialerne i projektet, uddyber maskiningeniør Peter Piilgaard, Multi Køl & Energi. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141