23948sdkhjf

Metal-arbejdsløsheden fordoblet under coronakrisen

Nye ledighedstal for maj for medlemmerne hos Dansk Metal er dyster læsning.

Som i de fleste andre brancher har arbejdsløsheden taget et stort hop under coronakrisen.

- Nu ser vi en fordobling af arbejdsløsheden blandt Metals medlemmer fra januar til maj, og det vi kan se på eksporttallene i landene omkring os er, at pilene peger nedad. Så jeg er da bekymret for, at vi ikke har set det værste endnu, udtaler Thomas Søby, cheføkonom hos Dansk Metal.

I maj landede den sæsonkorrigerede ledighed på 5,2 pct.

Og det er gået den forkerte vej over hele landet. Værst ser det ud i Nordjylland, hvor ikke-sæsonkorrigerede tal viser en bruttoledighed på 6,5 pct. Bedst klarer de sig i Midtjyllands med en ledighed på 3,9 pct.

Alle regioner kan dog melde om minimum en fordobling af bruttoledigheden.

Og Thomas Søby frygter, at den kommer til at stige endnu mere de kommende måneder.

- Hvad vi hører på vandrørene, så trækker det nok lidt op til fyringer rundt omkring, og jeg vil tro, at når lønpakkerne udløber den 8. juli, så vil det formentlig give yderligere en stigning i arbejdsløsheden, siger han.

Han håber dog, at regeringen vil se på nye hjælpepakker, for ellers kan det få ganske alvorlige konsekvenser i industrien.

- Lønkompensationsordningen kommer til at køre til 29. august, og vi havde nok gerne set en yderligere forlængelse, men omvendt er det også klart, at vi ikke kan køre på støtten i uendelig tid, siger Thomas Søby, og fortsætter:

- Det, som kan være vigtigt, især i forhold til de eksporterende virksomheder er, at der bliver lavet nogle støttepakker til dækning af faste omkostninger. Hvis først vi taber nogle af de her eksportmarkeder, er der nogle ret store barrierer for at komme tilbage på markedet. Det vi decideret frygter er, at markederne er væk. Vi så jo også efter finanskrisen, hvor vi tabte omkring 80.000 industriarbejdspladser, at vi kun vandt 20.000 tilbage. Så det vi frygter er, at en stor del af de industriarbejdspladser, der bliver tabt, de bliver tabt for good.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.094