23948sdkhjf

Frese ruster sig til corona-afmatning

2019 og 2020 bliver to vidt forskellige år hos Frese.

Læs også: Frese på opkøb

Den sjællandske koncern består af de to selskaber; ventilproducenten Frese A/S og Frese Metal- og Stålstøberi. Begge selskaber har haft tilbagegang på bundlinjen i 2019 efter et fremragende 2018. Mest udtalt var det i støberiet, hvor overskuddet før skat faldt med små 5 mio. kr. til 0,9 mio. kr.

- Det er tydeligt at se, at der ikke har været tjent de samme penge i støberiet som tidligere, så det har været lidt vanskeligere at få penge ud af det af forskellige årsager, men vi holder da skindet på næsen. Lige nu vil jeg sige, at vi er glade for, at vi har fået støberiet derhen, hvor vi i gode år kan tjene lidt penge, men den vending kan jeg ikke bruge længere, for vi bliver ramt i 2020. Covid-19-situationen gør, at vores afsætning i støberiet bliver væsentligt reduceret i 2020, siger administrerende direktør Rene Barington.

2019 er længe siden
For de samlede aktiviteter, der er samlet i Frese Holding, endte 2019 med en lille fremgang i omsætningen på 2 pct. til 374,8 mio. kr. og en tilbagegang i overskuddet før skat på 15 pct. til 30,4 mio. kr.

- Vi har haft et udmærket år i 2019 som helhed, så det skal vi ikke klage over. Men det er jo længe siden på mange måder, konstaterer Rene Barington.

Det, han hentyder til, er naturligvis coronakrisen, som har vendt op og ned på hverdagen hos de fleste virksomheder.

Venter hul i fremtiden
Hos Frese har coronaen som nævnt en umiddelbar konsekvens i støberi-aktiviteterne, mens Rene Barington forventer, at ventil-produktionen vil blive ramt senere.

- Ventil-forretningen kører sådan set fint. Usikkerheden her går mere på effekten på sigt. Vi leverer jo ind til store byggerier, og de byggerier, vi leverer til for øjeblikket, er nogen, som måske blev sat i gang i begyndelsen af sidste år, og de står vel 80 pct. færdige og bliver jo gjort færdige. Der kan være lidt med byggepladserne, som arbejder langsommere eller bliver lukket i en 14-dages periode, men det er ikke noget, der ryster os lige umiddelbart. Frygten er selvfølgelig, hvad der sker om 12 måneder, når alle de ting, der ikke bliver sat i gang lige nu, er det vi skulle leve af. Effekten kommer senere på ventil-forretningen, siger direktøren.

For Frese-direktøren er det springende punkt, om der bliver pustet noget liv i byggesektoren i kølvandet på coronakrisen – og her taler han ikke kun om fremskudte investeringer i den kommunale sektor.

Læs også: Frese får ny CFO

- Vi er afhængige af, at der kommer gang i noget stort. Der er jo ingen, der sætter gang i hoteller lige nu, for der er jo kæmpekapacitet derude. Og der er jo ingen, der ved, hvor meget vi kommer til at rejse? Så lufthavne er der nok heller ikke så mange, der bygger. Den type byggerier bliver der jo ikke truffet beslutning om fra marts, og frem til Gud ved hvornår, man igen tør satse på at bygge nye lufthavne, hoteller og shoppingcentre. Og det er jo det, vi lever af. Så derfor kommer der et hul på et eller andet tidspunkt ude i fremtiden, som vi skal være gearet til, forklarer Rene Barington.

Holder igen med omkostninger
Så selv om der er relativt travlt hos Frese lige nu, er Rene Barington meget bevidst om, at der venter sløjere tider forude, og det forsøger han sammen med ejere og den øvrige ledelse at tilpasse virksomheden til.

- For det første holder vi igen med omkostningerne for at kompensere for den omsætning vi også taber i øjeblikket. Og så skal vi sikre, at vores omkostningsstruktur er tilpasset til det omsætningsniveau, vi kan forvente, og det arbejder vi på at finde ud af, hvordan vi gør, siger han og fortsætter:

- Omvendt skal vi også være klar til, at tingene kommer i gang igen. Jeg er ikke noget økonomisk orakel og kan ikke fortælle, om kurven har en V-, U- eller L-form. Det er noget med at have en plan, der er lidt dynamisk, så vi både er klar til at køre på med fuld skrald, hvis der er behov for det, men at vi også kan komme igennem en periode, hvor behovet for vores produkter bare er mindre.

Frese Holding ApS
mio. kr. 2019 2018
Nettoomsætning 374,8 368,1
Resultat før finansielle poster 31,5 37,6
Resultat før skat 30,4 36,0
Årets resultat 24,8 29,2
Balancesum 251,3 243,2
Egenkapital 143,4 124,7
Antal ansatte 211 203
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. januar 2019

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094