23948sdkhjf

DI vil redde dansk eksport med 20 forslag

Det begynder at tynde ud i ordrebøgerne hos danske eksportvirksomheder, der i de kommende kvartaler vil se effekten af flere måneders nedlukning – ikke bare i Danmark, men også på en lang række markeder i udlandet.

- Danmark er en lille og åben økonomi, som er dybt afhængig af eksport, der er den vigtigste drivkraft for den økonomiske vækst i Danmark. Coronakrisen har lukket for adgangen til den globale markedsplads, efterspørgslen falder dramatisk, og mange eksportvirksomheders livsgrundlag er truet. Den udvikling skal vi være på forkant med, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri. 

Otte ud af ti eksportvirksomheder regner med massive tab i 2020, der vil tage flere år at indhente. DI har derfor udarbejdet 20 konkrete eksportforslag, der er skræddersyet til både at hjælpe her og nu og på langt sigt.

På kort sigt skal Udenrigsministeriet bruge alle ressourcer på at fremme eksporten. Nye skatte-, moms- og toldtiltag skal frigive nødvendig likviditet, og der er desuden brug for at understøtte forskning og udvikling samt fjerne eksportbarrierer i EU og genoprette det indre marked.

- Mere end en tredjedel af eksportvirksomhederne forventer først at være tilbage til normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Det er en dyster prognose, der kun bliver værre så længe grænsebommene er nede, og flyene er parkeret på jorden. Danmark har fået kontrol over coronavirusset hurtigere end i mange andre lande, og det forspring skal vi bruge til at fremme dansk eksport, siger Lars Sandahl Sørensen.

Virksomhedernes salg til udlandet har fået større og større betydning for dansk økonomi, da en stigende andel af beskæftigelsen og væksten i Danmark kommer fra eksport. Derfor rammer den store nedtur i eksporten hårdere i dag, end den ville have gjort for 20-30 år siden.

- Godt 845.000 danske job afhænger af eksport, der er selve forudsætningen for vores velfærdssamfund. Derfor haster det med at få gang i indsatser, der sikrer vores konkurrenceevne. Der er meget at kæmpe for. Den danske regering kan selvfølgelig ikke bestemme, hvornår andre lande skal åbne, men der kan alligevel gøres en del, hvilket vi har 20 forslag til, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge en ny rundspørge i DI’s Virksomhedspanel er eksportvirksomhederne mest fokuserede på tre ting; at genskabe eksporten til virksomhedernes eksisterende markeder, at introducere nye varer og tjenester samt styrke konkurrenceevnen. Hvis danske virksomheder skal fastholde deres styrkeposition efter coronakrisen, er der behov for nye tiltag på EU-niveau og globalt, mener DI. I eksportkataloget er der ni forslag, der kræver et styrket samarbejde uden for Danmarks grænser.

- Det indre marked er EU’s helt store vækstmotor, og vi skal hurtigst muligt have genoprettet økonomien på vores største og vigtigste nærmarked. Vi skal fremtidssikre vores samfund og økonomi, og det er derfor helt afgørende, at vi kommer tilbage på det grønne vækstspor i EU, så vi ikke styrer ind i en klimakrise efter coronakrisen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs mere om DI's eksportforslag her (PDF): https://www.danskindustri.dk/globalassets/dokumenter-analyser-publikationer-mv/publikationer/eksport-er-vejen-ud-af-krisen_a4_web_lang-version.pdf?v=200525

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079