23948sdkhjf

Yemen-sag: Terma hilser undersøgelse velkommen

Erhvervsstyrelsens meddelte søndag eftermiddag, at de vil indlede en undersøgelse af Termas eksport til De forenede Arabiske Emirater.

- Terma hilser denne undersøgelse velkommen. Vi imødeser en konstruktiv dialog med myndighederne herom, skriver virksomheden på sin hjemmeside.

Udmeldingen kommer efter at TV2 og Danwatch har bragt indslag om eksport af udstyr fra Terma til De Forenede Arabiske Emirater (UAE).

- Terma overholder de til en hver tid gældende danske og internationale regler for handel med navigationsudstyr, forsvarsmateriel og dual-use produkter (herunder reservedele og service) og, vi følger altid afgørelser truffet af de danske myndigheder, skriver Terma.

TV2 og Danwatch’ historien drejer sig om SCANTER 2001-navigationsradarer, som Terma på en kontrakt fra 2004/05 leverede i årene 2011-16 til seks flådefartøjer i UAE, og om selvbeskyttelsesudstyr leveret til IOMAX i USA til Archangel Border Patrol Aircraft til UAEs flyvevåben med sidste leverance i marts 2018.

Skete før suspension
Terma skriver, at Scanter 2001 er en simpel navigationsradar af ældre dato. Den er ikke omfattet af krav om udførselstilladelse, hverken i henhold til våbenloven eller EU's forordning om dual-use produkter. Det gælder også reservedele og service. Dette er bekræftet af Erhvervsstyrelsen, som har indhentet teknisk vurdering hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Og vedrørende IOMAX-flyene ansøgte og modtog Terma udførselstilladelse til selvbeskyttelsesudstyr i januar 2015 vedrørende hovedleverancen og i januar 2018 vedrørende reservedele.

Sidste leverance fandt sted i marts 2018, otte måneder inden den danske suspension af eksport af våben og militært udstyr til UAE trådte i kraft den 22. november 2018.Terma overholder de til en hver tid gældende danske og internationale regler for handel med navigationsudstyr, forsvarsmateriel og dual-use produkter (herunder reservedele og service) og, vi følger altid afgørelser truffet af de danske myndigheder, står der på hjemmesiden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219