23948sdkhjf

Markant stigning i grøn eksport

Eksporten af energiteknologi og -service var på 122,6 mia. kr. i 2019, viser en opgørelse, der er lavet af DI Energi, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme.

Eksporten af de traditionelle energiløsninger har ligget stabilt hen over det seneste år, mens de grønne teknologiløsninger har vundet terræn. Alene sidste år steg eksporten af grønne løsninger med 20 pct., og det udgør nu 72 pct. af den samlede eksport af energiteknologi.

Det er især eksporten af teknologi til vindmøller, der har drevet væksten. Sidste år eksporterede danske virksomheder vindteknologi og -service for 66,5 mia. kr. Det er næsten 12 mia. kr. mere end året før og det højeste niveau nogensinde. Teknologi til vindmøller udgør 55 pct. af den samlede eksport af energiteknologi.

- Med en eksport på næsten 67 mia. kr. er vindenergi en eksportmotor af de helt store for Danmark. Eksporten er baseret på mange års prioritering af Danmark som udviklings- og produktionsland, og derfor hænger eksport og hjemmemarked tæt sammen også i de kommende år, hvor både den danske og globale økonomi skal genstartes, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.

Eksporten er dog steget inden for alle kategorier. Det gælder fjernvarme, bioenergi og anden energiteknologi. Sidstnævnte dækker blandt andet over teknologier til produktion af energi, energibesparende produkter og komponenter.

Siden 2010 er eksporten steget med 61 pct. Og eksporten af energiteknologi udgør nu 13,5 pct. af den samlede danske vareeksport. I 2014 passerede eksporten 100 mia. kr., og det niveau har den holdt lige siden.

60,5 pct. af eksporten går til europæiske lande. Tyskland er det vigtigste marked med en eksport på 15,6 mia. kr. Derefter kommer Storbritannien med en eksport på 11,7 mia. kr.

En stadig større del af eksporten går dog til lande uden for EU – ikke mindst til USA og Kina. Og det hører med til billedet, at energiteknologi – for eksempel vindmøller eller energibesparende produkter, der bliver produceret i Kina og USA af danske virksomheder - ikke tæller med i statistikken.

- Klimaudfordringer går ikke over af sig selv, og der er globalt et grundlæggende positivt bundtræk i efterspørgslen efter grønne løsninger. Den aktuelle krise giver derfor endnu mere grund til at investere i grøn omstilling og udvikling af grønne produkter og teknologi som en af vejene til at genvinde vækst og arbejdspladser, der går tabt nu, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063