23948sdkhjf

Fire års robot-innovation er ved vejs ende

De seneste fire år har Teknologisk Institut og tre søsterorganisationer samarbejdet med virksomheder over hele Europa om udvikling af nye robotløsninger

Find nogle automatiseringsudfordringer i industrien. Sæt virksomhederne sammen med nogle af Europas førende robotforskere. Og få nogle nyskabende løsninger.

Det var i korte træk målet med innovationsprojektet Robott-Net, som er støttet af EU-Kommissionen.

Klik og se de otte robotprojekter

Projektet blev skudt i gang i 2016 med danske Teknologisk Institut som initiativtager og tovholder. Med sig havde de tyske Fraunhofer, spanske Tecnalia og britiske MTC. Projektet udløb med udgangen af 2019, og dermed kan Kurt Nielsen, centerchef hos Center for Robotteknologi hos Teknologisk Institut, se tilbage på en fireårig projektperiode, som han selv betegner som en stor succes.

- Bagtanken var, at vi var de fire største videninstitutioner i Europa inden for området - det der på europæisk hedder RTO, Research Technology Organisation - og vi gik ind i samarbejdet, fordi vi kunne se, at vi hver især havde nogle styrker, og nogle ting som vi alle sammen var gode til, men også nogle ting som vi ikke alle sammen var gode til, forklarer han.

- Tanken var lidt; hvordan kan vi få 2+2 til at give 5? Hvordan kan vi fra Teknologisk Institut hjælpe danske virksomheder med noget, som vi alene har svært ved at løfte fra vores side, men ved at indgå i et samarbejde med nogen derude, som har anden knowhow end os, så kunne vi hjælpe dem? Og omvendt kunne vi hjælpe nogle tyske virksomheder med noget, som Fraunhofer ikke kunne hjælpe med? spørger Kurt Nielsen.

200 projekter reduceret til otte
I første omgang blev europæiske virksomheder opfordret til at sende deres ideer til automationsprojekter ind. Det blev til mere end 200 henvendelser. De blev reduceret til cirka 60, som de fire teknologipartnere dykkede dybere ned i. Til slut blev otte projekter valgt ud.

- De otte har vi rent faktisk lavet nogle færdige løsninger med. Og det er der kommet otte gode cases ud af i hele Europa med robotter. Alt lige fra noget inden for byggebranchen, til ude i industrien, til ude i servicefagene. Vi har været meget bredt omkring i de cases, lyder det fra Kurt Nielsen.

I Danmark har der været gang i to forskellige projekter hos Linak og Weibel Scientific, hvor Teknologisk Institut har samarbejdet med henholdsvis Technalia og MTC - foruden en række industrielle samarbejdspartnere.

- Det har været enormt succesfuldt på den måde, at vi har kunnet tage hinandens stærke sider og udarbejde nogle løsninger, som vi ikke kunne gøre hver især. For vi har hele tiden kigget på, hvem der var klædt på til det, og så er det dem, der har løst opgaven. Og det betyder, at vi er nået rigtigt langt i den her sammenhæng i forhold til den volumen, der har været i det. For vi har et langt stykke hen ad vejen forsøgt at bruge nogle af de teknologier, som vi havde i forvejen, hvor den nye er opstået ved at sammensætte de her teknologier på nye måder mere end at skulle til at lave grundforskning, forklarer Kurt Nielsen.

Projekter kører videre
Projektet blev for nylig præsenteret på European Robotics Forum, hvor det af EU-Kommissionen blev fremhævet som en succeshistorie.

Kurt Nielsen glæder sig da også til at se, hvad der sker med de otte projekter i fremtiden.

- De aktiviteter, der er kørt, og de otte projekter, der er kommet ud af det direkte, dem arbejder vi videre med. Det er en del af projektet, at vi ikke bare har set det som noget, der skulle afsluttes. Så der ligger også en plan for, hvad næste skridt er. Og der er der lidt forskel på de otte cases. Nogle lever videre kommercielt, for nu er de nået så langt, at man har overbevist markedet om, at de bare skal køre færdig. Og andre skal man nok bygge oven på og lave et nyt projekt på, fordi man har fundet noget, der mangler at blive arbejdet videre med, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14