23948sdkhjf

Husstandsmølle havarerer for anden gang på et år

Den ene af de to vindmøller på Nukissiorfiits testcenteret i Sisimiut er endnu engang ude af drift

Læs også: Husstandsmølleproducent er back-on-track: Vil genskabe arbejdspladser

Det er anden gang, at samme vindmølle havarerer, første gang var i januar 2019, da den tabte en vinge, skriver det grønlandske forsyningsselskab Nukissiorfiit på sin hjemmeside. 

I juli blev alle tre vinger skiftet ud. Det skete efter undersøgelser og anbefalinger fra det uvildige firma Force Technology. Derudover blev der foretaget konstruktionsforbedringer, som skulle forebygge endnu et havari.

Desværre er vindmøllen fra producenten Solid Wind Power nu igen sat ud af drift, denne gang med en flækket vinge.

- Vi er selvfølgelige drønærgerlige over situationen, ingen havde forestillet sig at den samme mølle kunne havarere igen. Samtidig trøster vi os med, at vi valgte at opsætte møllen i vores testcenter i Sisimiut, siger Claus Andersen-Aagaard, konstitueret energidirektør, og uddyber:

- Testcenteret ligger i et ubebygget område. Det vigtigste er naturligvis, at der ikke er sket nogen personskade ved havarierne. Derudover har havarierne ikke haft konsekvenser for forsyningssikkerheden. De dårlige erfaringer vi har gjort os med den specifikke mølle indgår naturligvis i vores videre planlægning af, hvordan vi kan forsyne vores land med vedvarende energi.

Nukissiorfiit oplyser, at den anden vindmølle i testcenteret, der er produceret af Viking Wind, fortsat fungerer. Data og erfaringer herfra indgår ligeledes i den videre planlægning af forsyningen med vedvarende energi.

(Forsidefoto: Nukissiorfiit)

Fakta om testcenteret
Møllerne skal, sammen med andre vedvarende energikilder, være med til at omstille energiproduktionen i Grønlands bygder til en mere grøn produktionsform – og forsøget skal ses som et led i Nukissiorfiits strategiske arbejde for at får vedvarende energi overalt, hvor det er muligt i 2030.

Hele projektet gennemføres med bistand fra KTI-Sisimiut, der vil bruge driften af vindmøllerne i deres undervisning af skolens elever.

Ligeledes har DTU ARTEK hjulpet til med teknisk viden samt vibrationsmålinger.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11