23948sdkhjf

SMV’er slår eksportrekord

Nye tal fra eStatistik viser, at de mindre virksomheder igen i 2018 slog eksport-rekord. Virksomhederne i metal- og maskinindustrien står for knap en fjerdedel af eksporten

Det er faktisk lidt imponerende at læse den nyeste opgørelse af den danske SMV-eksport, som er opgjort af eStatistik på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Det klare billede er, at virksomhederne trodser uroen på de globale markeder og igen øger aktiviteten på eksportmarkederne. Sådan har det i store træk været siden 2009, hvor finanskrisen raserede, og SMV-eksporten ramte bunden.

Eksporten fra de små og mellemstore virksomheders nærmer sig nu 200 mia. kr. årligt. I 2018 var SMV-eksporten på 194,7 mia. kr., hvilket er en ny rekord. Dermed er den samlede SMV-eksport steget hvert år siden 2013, og går man endnu længere tilbage, så er eksporten steget med knap 33 mia. kr. siden 2009, hvor den var på sit laveste som konsekvens af finanskrisen. Det svarer til en vækst på 20 pct.

Industrien slår også rekord
Det fremgår ligeledes af tallene fra eStatistik, at virksomhederne i metal- og maskinindustrien fortsat har godt fat i kunderne. I reelle tal står de små og mellemstore virksomheder fra jern- og maskinindustrien for eksport for 46,2 mia. kr. i 2018, hvilket er der højeste tal siden 2009. I procent svarer det til, at jern og maskinindustrien står for 23,7 pct. af eksporten.

Kent Nielsen fra eStatistik kalder det bemærkelsesværdigt, at den nye statistik viser, at vækstraten for SMV’erne er højest udenfor de store nærmarkeder, der dog fortsat trækker det største læs i et eksportbillede, der på mange måder afspejler de seneste års udvikling.

- Som det fremgår af figuren, så er der to perioder, hvor væksten var enten negativ eller tenderede stagnation. Fra 2011 til 2013 faldt SMV-eksporten fra 178,2 mia. kr. til 175,2 mia. kr. Dette fald kan føres tilbage til, at gælds-krisen i middelhavslande som Grækenland, Spanien og Italien var på sit højeste, hvilket var forbundet med stor usikkerhed. Denne usikkerhed forplantede sig også til de danske SMV’er og deres internationale aktiviteter, lyder det fra Kent Nielsen.

Han peger på, at det ligeledes i forbindelse med konflikten mellem Ukraine og Rusland i 2016 ses, at den samlede vækst i SMV-eksporten aftager og nærmer sig en stagnation. Dette skyldes, at SMV-eksporten til de nye østeuropæiske EU-lande påvirkes af den usikre situation i regionen. Men fra 2017 til 2018 er SMV-eksporten til de nye EU-lande tilbage på vækstsporet igen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078