23948sdkhjf

Her fungerer MiR-robot og robotarm som en helhed

Enabled Robotics har kombineret en robotarm med en Mir-robot og givet dem et fælles interface, så robotten fungerer som én enhed

Det kan lyde simpelt at spænde en UR-robotarm oven på en Mir-robot, og dermed skabe en robot, som både kan håndtere og transportere emner.

Men det er ikke gjort med det. De to robotter skal bygges sammen, UR-robottens controller skal med ombord, og hver af robotterne skal programmeres. Desuden skal de have et sensorsystem til at positionere robotten præcis foran de maskiner, de skal betjene.

Hos Enabled Robotics i Odense har de bygget de tre ting sammen til en færdig enhed, som de kalder ER-Ability. Det hele bliver styret fra ét webprogram, som kan tilgås fra den platform man foretrækker, mobiltelefon eller computer. Så brugeren behøver kun at forholde sig til ét interface.

Opfindelsen af den kombinerede robot har netop givet Enabled Robotics Diras Teknologipris.

- Vi har udviklet en software, som har overblikket over opgaverne, og som instruerer alle tre systemer. Vi vil gerne have, at brugerne skal føle, at det er én robot, siger Lars-Peter Ellekilde, som er stifter og direktør for Enabled Robotics.

I firmaets lokaler i det sydlige Odense er Lars-Peter Ellekilde og de to andre medarbejdere i fuld gang med at trække de sidste ledninger til et par robotter, der skal afleveres til Syddansk Universitets ny robotlaboratorium I4.0 Lab.

Der ligger masser af ledninger, elektronikdele og håndværktøj på deres skriveborde. Indtil videre samler de tre ingeniører selv robotterne. De har fået designet det mellemstykke, som står på Mir-robotten og som rummer computeren samt UR-robotarmens controller, så den passer godt i designet til både UR- og MiR-robotten.

Transport og håndtering
ER-Ability kan kombinere transport med håndtering af emner.

- Vi ser især to brugercases. Den ene er logistik. Robotten kan køre på lageret og hente emnekasser, og den kan eksempelvis tømme indholdet i et fødersystem. Den anden er at servicere maskiner. Vores robot vil kunne servicere flere maskiner ad gangen, og så vil den samtidig kunne sørge for logistikken, siger han.

Dira-komitéen roste produktet for "en meget brugervenlig betjeningsflade, som gør programmering af de to integrerede robotsystemer hurtig og enkel".

Salg til virksomheder
Enabled Robotics har hidtil solgt nogle systemer især til universiteter og forskningsinstitiutioner.

Nu er planen, at virksomheden skal ud og sælge sine robotter til produktionsvirksomheder.

- Vi ser helt klart en interesse for teknologien ude i virksomhederne, siger Lars-Peter Ellekilde.

Enabled Robotics satser på at få sit kombinerede produkt godkendt i både UR’s og Mirs e-butikker, henholdsvis UR+ og Mir Go og dermed får en større markedsplatform.

Rengøring
Enabled Robotics har i første omgang udviklet noget, som Lars-Peter Ellekilde kalder "et meget generelt produkt".

- Vi fokuserer på at gøre det nemt at løse den her slags flytteopgaver i industrien. Men vi ser et rigtigt stort potentiale for at løse andre opgaver, som er distribueret over et stort område. Det kan for eksempel være at tørre paneler af eller tørre skriveborde af. Det er en af vores langsigtede visioner, at robotten skal kunne løse den slags opgaver, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065