23948sdkhjf

Elfærge og aflyst ordre koster Søby Værft millioner

Elfærgen 'Ellen' har de seneste år udviklet sig til en større økonomisk hovedpine for Søby Værft.

Talrige forsinkelser og bøvl med blandt andet myndighedsgodkendelser har kostet dyrt på bundlinjen hos Ærø-værftet, som i sit netop offentliggjorte årsregnskab for 2018 tilskriver elfærgen en stor del af årsagen til årets underskud på i alt 13 mio. kr. før skat.

Elfærgen er nu to år forsinket, og ifølge Søby Værft skyldes forsinkelserne forhold, der har været udenfor værftets indflydelse og kontrol.

- Som byggeværft og teknisk koordinator på E-Ferry projektet har de nævnte forhold krævet ekstraordinære indsatser og ressourceforbrug fra værftets side, hedder det i ledelsesberetningen.

- Projektet har beslaglagt kapacitet, der var planlagt anvendt til værftets øvrige arbejdsopgaver. Dette har umuliggjort en optimal og effektiv styring og afvikling af værftets øvrige nybygninger og reparationsarbejder, fremgår det videre.

Søby Værft forventer nu at levere færgen til Ærø Kommune inden udgangen af juni, efter kommunen har indvilget i at betale 8,8 mio. kr. som kompensation for de ekstraordinære omkostninger, værftet har haft under konstruktionen af 'Ellen'.

Foruden elfærgen tynges årsregnskabet endvidere af en tabt ordre på ombygning af et skib, der skulle være udført i fjerde kvartal 2018.

- Årsagen til annulleringen var udelukkende forhold hos kunden, og kunden har erkendt erstatningspligt over for værftet, skriver ledelsen.

Stigende aktivitet
Selv om ledelsen betegner resultatet i 2018 som "meget utilfredstillende", har Søby Værft også oplevet stigende aktivitet i det forløbne år inden for service og reparation af skibe.

Der har ligeledes været god aktivitet indenfor nybygninger, hvor værftet sidste år dels afleverede en hybridfærge til Thyborøn-Agger overfarten og en trawler til Norge. Værftet byggede sidste år yderligere to trawlere, som er leveret i starten af 2019.

Desuden har værftet hen over året øget medarbejderstaben med 15 personer og beskæftigede i gennemsnit 120 personer i 2018.

Søby Værft ser på den baggrund optimistisk på fremtiden og forventer vækst inden for service og reparation. Værftet har også modtaget flere forespørgsler på nybygning af såvel trawlere som færger.

I 2018 forlængede værftet en dok, så det nu har mulighed for at servicere større skibe og en udvidet kundegruppe.

- Værftet vurderer generelt skibsmarkedet positivt og med yderligere projektmuligheder som følge af dokudvidelsen i 2018, forventes der fortsat vækst og positiv udvikling, skriver ledelsen.

Søby Værft A/S
mio. kr. 2018 2017
Bruttofortjeneste 28,7 34,7
Resultat af primær drift -11,1 2,8
Resultat før skat -13,1 1,9
Årets resultat -11,7 1,5
Balancesum 84,6 84,0
Egenkapital 20,5 32,2
Antal ansatte 66 54
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2018

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094