23948sdkhjf

Vindmøllevinge-producenter vil løse miljøproblem

I dag brændes eller deponeres udtjente vindmøllevinger. I de kommende år skal tusinder af vinger skrottes – og det kræver en miljømæssig bedre løsning.
I de kommende ni år skal der nedtages ca. 4.500 vindmøller i Danmark, og det vil generere en affaldsmængde fra vingerne svarende til 13.500 tons. Det skriver Børsen.

Problemet med vindmøllevinger er, at det er svært at genbruge glasfiber, som er vingens hovedbestanddel. Hidtil har man løst problemet ved enten at deponere vingerne eller ganske enkelt at brænde dem i kraftvarmeværkerne. Den løsning er imidlertid ikke holdbar i et samfund, der i stigende grad taler for genanvending.

Brugbar teknologi findes allerede
I branchen er man imidlertid opmærksomme på problemet, og verdens to største vingeproducenter; LM Wind Power og Vestas arbejder begge på en løsning.

- Det er vores mål at kunne tilbyde vindmølleejere en miljørigtig skrotning af vinger inden udgangen af i år, siger LM’s pressechef, Helle Larsen Andersen, til Børsen.

Hos den nordvestjyske virksomhed Refiber har man faktisk allerede udviklet teknologi til genanvendelse. Her kan man trække oliedele ud af vingerne, som herefter kan forgasses og afbrændes i energiforsyningen. Selve glasfiberen kan man genanvende som isoleringsplader.

Direktør Erik Grove-Nielsen efterlyser dog lovgivningsmæssige tiltag, der kan tvinge vindmølleejerne til at tænke i genanvending. Før det sker, vil Refiber ikke kunne understøtte et kommercielt anlæg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156