23948sdkhjf

Bladt klar til amerikansk havvindmølleeventyr

Lige nu er det rigtig meget en hønen og ægget-diskussion, siger vicepræsident hos Bladt

I fremtiden bliver New York måske kendt for en helt ny skyline - bestående af vindmøller.

Staten New York har meldt ud, at de vil opføre havvindmøller i et gigantisk omfang: 9.000 megawatt frem mod 2035. Det svarer cirka til 11 af de kæmpe havvindparker, som Danmark vil bygge tre af frem mod 2030.

Og New York er ikke alene om sine hede havvindmølle-drømme. 

Staterne Massachusetts, New Jersey og Maryland langs den amerikanske østkyst har planer om at  opføre havvindmøller, der kan forsyne 10 millioner amerikanske hjem med strøm. 

- Det er godt nyt for danske virksomheder, der har specialiseret sig i at lave dele til vindmøller – lige fra vinger til fundamenter og søkabler, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Enormt potentiale - men
Sammen med Energistyrelsen og Udenrigsministeriet var Dansk Industri (DI) torsdag i sidste uge vært for en konference om havvind i netop New York - med fokus på de mange nye muligheder.

En af de danske leverandører, der deltog i konferencen i New York City, var Bladt Industries fra Aalborg. Entreprenør-virksomheden er global markedsleder for produktionen af blandt andet de enorme fundamenter i stål, havvindmøller står på.

- Der er ingen tvivl om, at potentialet langs den amerikanske østkyst er kæmpe stort - større end hele Europa tilsammen, siger vicepræsident Lars Kristensen fra Bladt Industries.

Han deltog på konferencen i en paneldiskussion og fortalte om de udfordringer, virksomheder som Bladt Industries løber ind i som underleverandør til for eksempel Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der byder på havvindmølle-projekterne.

- Lige nu er der mange politiske hensigtserklæringer og mange gigawatt i omløb – men kun et reelt projekt i markedet. Så længe der ikke er en "firm pipeline", er det svært at hyre lokale underleverandører ind og udvikle en leverandørkæde, som vi har i Danmark, siger vicepræsidenten fra Bladt Industries.

Store investeringer ikke lig kontrakter
Lars Kristensen forklarer, at de amerikanske østkyststater alle er dybt optaget af "local content". Det vil sige, at produktion – og dermed arbejdspladser – skal være i deres specifikke stat.

Selvom Bladt Industries kan blive hovedleverandør af fundamenter, kan Aalborg-virksomheden kun placere et eventuelt nyt produktionssted ét sted, forklarer vicepræsidenten.

- Vi skal investere rigtig mange penge, og det kan vi ikke gøre i flere stater. Men selvom vi for eksempel vælger New York og går i gang der, er det ikke sikkert, vi får nogle kontrakter af den grund. Lige nu er det rigtig meget hønen og ægget-diskussionen, siger Lars Kristensen.

Fin indsats på tværs
Når Bladt Industries stadig sender personer, timer og knowhow efter det amerikanske havvindmølleeventyr, handler det dels om at støtte op omkring de projektudviklere som blandt andre CIP og Ørsted, der har investeret mange penge i at udvikle projekterne og har budt på det i New York. Og dels om en amerikansk drøm.

- Selvom det har lange udsigter, vil vi gerne lave noget rigtigt – et Bladt Industries i USA med produktion og lokale samarbejdspartnere. Så lige nu forbereder vi os så godt som muligt, så vi er klar til at investere, når det for alvor tager fart, siger vicepræsident Lars Kristensen fra Bladt Industries.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig over, at så mange forskellige aktører gør en indsats.

- I Danmark har vi hele paletten, når det kommer til havvind. Vi er et vindland, vi har en meget stærk vindindustri, og jeg er meget glad for den store indsats, som gøres på tværs af branche og myndigheder for at styrke det danske vindeventyr, siger Lars. Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet udsender desuden en havvindekspert til USA for at intensivere og udvide det eksisterende samarbejde med føderale og delstatsmyndigheder, ligesom DI i samarbejde med State of Green har etableret Danish Cleantech Hub, der arbejder for at synliggøre danske cleantech-løsninger – herunder inden for havvind – i staten og byen New York.

Artiklen bringes i samarbejde med DI Business: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2019/2/havvindmolle-eventyr-lokker-i-usa---men-vejen-er-lang/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206