23948sdkhjf

MARS gør klar til at ophugge de helt store skibe i Nordjylland

Amerikansk gigant vil gøre Frederikshavn til center for ophugning af panamax-skibe
Markant flere skibe i havnen, udtjente borerigge langs kajerne, en kæmpekran, som vil kunne ses fra hele byen samt tilstedeværelsen af et større antal udenlandske medarbejdere.

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når den USA-baserede ophugningsgigant MARS sætter gang i operationerne om få måneder.

- Alene størrelsen på vores kraner vil betyde, at vi vil sætte er markant aftryk på byen, lyder det fra Iain Higham, der er selskabets mand i Frederikshavn.

Selv om olieinstallationerne bliver de første kunder i butikken, vil MARS på lidt længere sigt gerne gøre Nordjylland til center for ophugning af de helt store skibsstørrelser.

- Vi kommer til at tilbyde faciliteter til at ophugge panamax-skibe. I 2019 kom vi på listen over EU-godkendte ophugningsværfter, hvilket betyder, at rederier i EU, som skal have et skib hugget op kan vælge os til at løse opgaven. Så vi arbejder hårdt i markedet på at gøre opmærksom på, hvad vi kan levere, og regner med at underskrive de første kontrakter relativt snart.

Stort areal
Modern American Recycling Services hører hjemme i den amerikanske sydstat Louisiana, hvorfra selskabet ophugger udtjente olieinstallationer fra Den Mexicanske Golf.

Virksomheden har planlagt sit indtog i Frederikshavn gennem mere end tre år, og ambitionen er at etablere en topmoderne ophugningsfacilitet, der skal kunne tage de helt store skibe og de helt store olieinstallationer ind til Frederikshavn for at ophugge dem - sammenlignet med de eksisterende ophugningsværfter herhjemme bliver der tale om en gigant.

Danmark har aldrig nogensinde lagt land til et så storstilet ophugningsværft, som byder sig til på de helt store opgaver. Virksomheden får adgang til et areal på knap 300.000 kvadratmeter, og de de første udtjente borerigge ligger allerede til kaj og venter på at komme under kniven.

Folk på vej
Hvad foregår der lige nu på sitet?
- Vi arbejder hårdt på at få kontrakterne på plads med de mange forskellige underleverandører, som vi kommer til at samarbejde med. Der skal etableres en del faciliteter, som de kommende medarbejdere vil skulle gøre brug af med badefaciliteter, kantine og omklædningsrum. Vi har brug for cirka ti uger endnu for at få disse ting på plads. Vi skal have etableret et anlæg, der kan forsyne sitet med propangas og oxygen, som jo er en uundværlig del af en ophugningsoperation. Vi har fået de nødvendige bud på etableringen af et sådan anlæg, og etableringen kræver en masse papirarbejde i forhold til myndigheder og godkendelse.

Har I det nødvendige udstyr på plads på sitet?
- Der er stadigvæk en del udstyr, der skal på plads, og hvor vi arbejder på at få de sidste aftaler i hus. Vi skal bruge kraner, hejseanordninger, gravemaskiner og andet udstyr til at håndtere de store mængder metaller, som arbejdet vil generere. Det mest iøjefaldende vil nok blive en temmelig stor mobilkran (crawler crane) på 2.300 metric ton, som vi skal have på plads til at løfte de store enheder ned fra boreriggen eller skibet. Det vil blive et markant syn på havnefronten og noget, som man vil kunne se på lang afstand. Så jeg tør godt sige, at når MARS går i gang, vil det blive noget, som man vil kunne mærke i hele byen.

200 medarbejdere
Hvornår vil hele sitet være fuldt oppe og køre?
- Vi forventer, at de første arbejdere vil gå i gang med at hugge op i løbet af foråret eller tidlig sommer. I begyndelsen vil der naturligvis blive tale om en opbygningsfase med måske cirka 50 medarbejdere på sitet. Men når hele sitet kommer op på fuld kapacitet vil der være mere end 200 mennesker på arbejde med flere forskellige enheder på samme tid. Det bliver virkelig spændende, når vi kommer dertil.

Hvad er det for nogle medarbejdere, som I er på jagt efter?
- Det er hovedsageligt svejsere og folk, der kan betjene kranerne og arbejde sammen om de mange store løfteoperationer, som vi kommer til at gennemføre.

Kan I skaffe alle de medarbejdere, som I har brug for lokalt i Frederikshavn?
- Nej. Realistisk set kan vi ikke. Vi vil meget gerne hyre lokal arbejdskraft og samarbejder med de lokale myndigheder om dette, men realistisk set kommer vi til at importere en del arbejdskraft fra nogle andre europæiske lande via nogle underleverandører.

Et lille kontor
Hvor stor bliver MARS på den organisatoriske side i Frederikshavn?
- Indtil videre er det kun mig. Men vi regner dog fortsat med at fastholde en mindre organisation på måske mellem ti og tyve faste medarbejdere på kontoret.

Hvad bliver de første konkrete opgaver?
- Vi har jo allerede to jackup-rigge liggende i havnen, så de vil naturligvis udgøre de første opgaver. Vi har nok at gå i gang med. Men MARS har jo indgået en stor kontrakt om ophugning af et antal brugte enheder fra Tyra olie/gas-feltet i Nordsøen. Disse enheder vil begynde at ankomme til byen i 2020, og vil komme til at udgøre en stor opgave for os. Tyra-enhederne vil kommer til at udgøre de første heavy lift-operationer, som kommer til at finde sted på sitet, så det bliver en ting, som vi skal planlægge grundigt.

Artiklen er en del af temaet Jern & Maskinindustrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125