23948sdkhjf

Forskere skal lege med aluminiumsoverflader

Både designere og industrien har længe ønsket at kunne fremstille smukke og slidstærke aluminiumsoverflader, hvor de fint slebne mønstre ikke bliver skjult af traditionel malingsteknologi.
Et projekt støttet af Højteknologifonden skal udvikle nye overfladeteknologier, som gør det muligt at fremstille designede overflader.

Overfladerne bliver tilført endnu usete optiske effekter fremprovokeret af lysets spredning på indlejrede nano- og mikropartikler. I forskningen kombineres matematiske modeller, der beskriver lysets spredning, optisk karakterisering og nye belægningsteknikker.

Stor erfaring med aluminiumsoverflader
Partnerne i højteknologifondsprojektet er B&O, Teknologisk Instituts Tribologicenter, DTU Mekanik og DTU Fotonik. Projektet er en symbiose af mange teknologier og videncentre, som tilsammen har kompetencerne og den nødvendige forståelse for, hvilke materialer og lysspredningsfænomener i anodiseret aluminium, der fører til hvide aluminiumsoverflader.

- Hvid maling har været kendt i tusinder af år - vi ønsker samme udtryk og samme optiske fænomen, men bare i aluminium for første gang, fortæller Ib Kongstad fra B&O.

Struer-virksomheden har 50 års erfaring i aluminiumsoverflader. Teknologisk Institut har erfaring med pålægning af tykke aluminiums lag, som nu skal videreudvikles gennem inkorporering af partikler (spredningscentre) for at danne grundlaget for anodiserbart hvid aluminium. DTU Mekanik, Sektionen for Materiale og Overfladeteknologi vil karakterisere overfladernes mikrostruktur og bidrager med intelligent materialevalg. DTU Fotonik arbejder med optisk og mikrostrukturel karakterisering og fundamental forståelse af lysets spredning. Endelig vil DTU Mekanik, Sektionen for Faststofmekanik beregne og optimere effekten af de inkorporerede lysspredende partikler.

Højteknologisk produktion
De udviklede teknologier skal modnes og opskaleres til industriel anvendelse. Det forventes endvidere, at der i løbet af projektet uddannes flere ph.d.’er, adskillige bachelor-/masterstuderende samt indleveres en række patenter.

Projektet forventes at sikre arbejdspladser i Danmark gennem innovativ højteknologisk produktion af fremtidige hightech produkter, ligesom der forventes afsmitning af de udviklede aluminiumsteknologier til andre industrielle segmenter lige fra ure til vinduer.

Højteknologifonden bidrager med 13 mio. kr., og projektet har et samlet budget på 27 mio. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141