23948sdkhjf

Danske virksomheder i EU’s digitale top

Mens danske virksomheder ligger højt på EU’s digitaliseringsindex, som måler anvendelsen af basale IT-teknologier, indtager de ikke samme førerposition, når det kommer til de mere avancerede teknologier. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.

Siden 2015 har de danske virksomheder indtaget førstepladsen som de mest digitaliserede i EU, og selvom den i 2018 måtte deles med Finland, er danske virksomheder stadig helt i top, når der indekseres på parametre som internetadgang, it-kompetencer og e-salg.

Bagud på big data
Anderledes ser det ud, når der måles på avancerede teknologier som big data analyse, 3D-print, robotteknologi og avancerede cloud computing services, hvor Danmark ikke nødvendigvis er førende.

Ser man eksempelvis på big data analyse, der ifølge regeringens Strategi for Danmarks Digitale Vækst er afgørende for danske virksomheders konkurrenceevne, overhales Danmark af lande som Malta, Irland og Nederlandene, hvor omkring hver syvende virksomhed har analyseret big data fra sociale medier, mens det i Danmark gælder hver tolvte.  

Af de danske virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, svarede 54 pct., at de anvendte mindst en avanceret teknologi, mens 7 pct. angav at anvende mindst tre. Anvendelsen af de avancerede teknologier var mest udbredt blandt store virksomheder, hvor 81 pct. brugte mindst én avanceret teknologi, og 24 pct. havde mindst tre avancerede teknologier.

Teknologier i samspil
Halvdelen af de små virksomheder brugte mindst én avanceret teknologi, og kun 5 pct. anvendte mindst tre avancerede teknologier. De avancerede teknologier er desuden mest udbredt i industribranchen samt inden for information og kommunikation, hvor lige over 60 pct. af virksomhederne brugte mindst én avanceret teknologi, og hver ottende virksomhed havde mindst tre avancerede teknologier.

Analysen peger på, at de avancerede teknologier ofte anvendes i samspil. Eksempelvis anvendes kunstig intelligens, data fra internetforbundne sensorer eller satellitbaserede tjenester ofte i big data-analyser, ligesom virksomheder, der gør brug af 3D-print i høj grad også anvender industrirobotter. Blandt de virksomheder, der benytter 3D-teknologi gør hele 54 pct. også brug af robotter, mens det kun gælder for 17 pct. af de virksomheder, der ikke anvender 3D-print.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078