23948sdkhjf

Aalborg CSP lander solkedelordre på 600 MW

Aalborg CSP har netop modtaget en ordre på levering af kedelsystemerne til tre CSP-anlæg i Dubai.

De tre anlæg er en del af Dubai 700MW CSP + 250 MW PV Hybrid-projektet, der er fase fire af et kæmpemæssigt solenergiprojekt, hvor der allerede er installeret over 2,5 GW solceller.

Den del af projektet, som Aalborg CSP skal levere til, er på samlet set 700 MW CSP og inkluderer et CSP soltårn på 100 MW og tre gange 200 MW soltrug med op til 15 timers termisk energilager.

- Vi har vundet den største ordre af dem alle sammen og skal levere dampgeneratorerne til soltrug-anlægget, der består af 44 kvadratkilometer med endeløse rækker af soltrug, fortæller Svante Bundgaard, administrerende direktør hos Aalborg CSP.

Aalborg CSP skal altså levere kedelsystemerne, der omdanner den lagrede termiske energi i projektet til damp.

- Der cirkulerer olie gennem de mange rækker af CSP-trug, hvor den varmes op og ledes ind i det termiske lager med smeltet salt om dagen, når solen skinner. Om aftenen, når man skal bruge energien i Dubai, starter salt-pumpen op, og der sendes energi via varmevekslere og vores dampgeneratorer over i turbinen. Det er de nordjyske dyder, der er i spil. Det er jo egentligt bare en kedel, der leverer højtryksdamp til et kraftværk, siger Svante Bundgaard om leverancen, der er den anden største i virksomhedens historie. Kun overgået af anlægget i Australien, hvor et stort CSP-anlæg bidrager til dyrkningen af tomater i den australske ørken.

Hvert af de tre CSP-anlæg vil hver især generere 200 MW el og sammen med et 100 MW soltårn og et 250 MW PV-solfelt kan der produceres energi nok til at dække behovet i 270.000 boliger i Dubai og derved reducere CO2-udslippet med 1,4 millioner tons årligt.

Billig lagring en afgørende parameter
Dubai 700MW CSP + 250 MW PV-projektet skiller sig ud på en lang række områder.

Det skulle angiveligt målt på MW være verdens største CSP-projekt, indeholde verdens største solfelt på 44 kvadratkilometer, verdens højeste CSP-soltårn på hele 260 meter, samt verdens største energilagringskapacitet på hele 15 timer, der muliggør 24-timers strømproduktion.

- At kunne gemme solenergi og producere strøm om natten til en konkurrencedygtig pris bliver det helt afgørende parameter i den fortsatte grønne omstilling – også i Danmark – og vi er stolte over at kunne bidrage med førende teknologi og knowhow fra Danmark til verdens største CSP-projekt med lager, siger Svante Bundgaard.

Den store energilagringskapacitet gør anlægget i stand til at lagre solenergien i løbet af dagen og anvende det i op til 15 timer efter solnedgang. På denne måde kan solen levere strøm efter solnedgang – eksempelvis om aftenen, hvor elforbruget typisk er størst.

Opstart om to et halvt år
Aalborg CSP har arbejdet fokuseret i det sidste halvandet år på at hente ordren hjem, hvorfor det også er en utrolig glad Svante Bundgaard, der besvarer Metal Supplys søstermedie, Energy Supplys, opkald.

Der har nemlig været lidt ordretørke hos selskabet i de seneste to år, hvilket ikke er usædvanligt hos en projektvirksomhed som Aalborg CSP. Men nu er der lagt en bund i hvert tilfælde de kommende tre år.

- Vi har arbejdet intenst på at hente ordren hjem i halvandet år. Nu er vi i gang med engineering-fasen. Komponenterne skal bygges senere på året, og derefter skal de leveres til site. Der går cirka to og et halvt år til, at Dubais aftenlys får strøm fra lagret energi, siger han.

Det er entreprenøren Shanghai Electric Group Corporation, der har lagt den store ordre hos Aalborg CSP.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078