23948sdkhjf

Danskerne: Nej til nye kampfly

Mere end halvdelen af danskerne mener ikke, at regeringen skal bruge milliarder på at købe nye kampfly, viser ny stikprøve.
Danmark bør spare de 2 mia. kr., som regeringen ellers har sat af til nye kampfly på forsvarsbudgettet fra 2015.

Det viser en stikprøve, som Rambøll Management/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen JyllandsPosten i perioden fra den 2.-5. maj på baggrund af 948 telefoninterview.

Helt præcist svarer 52,7 % ja til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør udfase kampfly, mens 31 % siger nej.

Ubeslutsom Helge Adam Møller
Ifølge forsvarsforliget skal en beslutning træffes inden udgangen af 2014, og ifølge beregninger kan prisen for nye kampfly over den samlede levetid løbe op i 40 mia. kr.

Konklusionen på stikprøven puster nyt liv i debatten, som for alvor tog fart, da De Konservatives Helge Adam Møller få dage efter regeringens præsentation af 2020-planen foreslog at droppe indkøbet af nye kampfly.

- Det eneste, der vil sikre et effektivt forsvar, er at skære en stor kapacitet væk. Og her er kampflyene det bedste bud. Nato har i forvejen mange kampfly, sagde han til Jyllands-Posten den 15. april.

Danskerne ved ikke nok
Helge Adam Møller blev dog sat på plads af partitoppen, der hurtigt understregede, at han talte for egen regning.

Samme billede tegner sig nu, hvor hverken De Konservative, Venstre eller Dansk Folkeparti lader sig imponere af undersøgelsen.

- Meningsmålinger giver altid et fingerpeg. De er interessante, men ikke afgørende. Udfasning af kampfly er så kompliceret et spørgsmål, at 90 % af danskerne har svært ved kvalificeret at tage stilling til det. Besparelserne skal ses inden for det eksisterende budget, og da drejer det sig om at få mest effektivitet for pengene, lyder de opdaterede toner nu fra Helge Adam Møller over for avisen.

S/SF vil droppe kampfly
Til gengæld er rød blok på linje med deltagerne i stikprøven. SF’s Holger K. Nielsen kalder den for ”et vink med en vognstang” til politikerne om ikke at lave en kæmpemæssig fejlinvestering.

Og i S/SF’s 2020-plan er skåret 2 mia. kr. i forsvarsbudgettet, som i stedet indeholder en post på 1,5 mia. kr., der skal bruges til at støtte demokratibevægelser i arabiske lande.

For dansk industri er spørgsmålet især interessant på grund af de såkaldte modkøbsaftaler.
Læs meget mere om dem her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111