23948sdkhjf

Underskrifter skal stoppe barske betalingsfrister

Store industrivirksomheder kræver ofte betalingsfrister på flere måneder, hvis de skal lave aftale med en mindre underleverandør. Det skal stoppes, mener SMVdanmark, som har startet en underskriftsindsamling for at få ændret loven

Hvorfor har I sat underskriftsindsamling i gang?
- Vi ser en lang række af de store industrivirksomheder presse deres underleverandører, når det handler om betalingsfrister. Med underskriftsindsamlingen vil vi kunne vise behovet for at få en lovgivning, der sætter en stopper for det her, og vi vil synliggøre, at der er behov for en opstramning. Flere og flere af vores medlemsvirksomheder henvender sig, fordi de møder frister på 60, 90 og 120 dage.

Hvad er problemet i de lange frister?
- Hver tredje mindre virksomhed oplever, at store virksomheder tvinger dem til betalingsfrister på over 30 dage, og vi ser frister på op til 120 dage. De mindre virksomheder skal ofte ud at låne penge på en dyr kassekredit, og de betaler i gennemsnit 6,8 pct. i rente. De store virksomheder kan låne langt billigere, og en kredit er nærmest gratis for de store, så det her er hverken hensigtsmæssigt eller fair.

Hvordan vil en fair løsning se ud?
- Den offentlige sektor er lovgivningsmæssigt forpligtet til at betale leverandører indenfor 30 dage, og vi mener, samme regler bør gælde på det private område. En betalingsfrist er en administrativ ting, og det giver mening, at man har maksimalt 30 dage, men der er ingen grund til, at den er længere.

Hvorfor er det svært at ændre?
- De lange betalingsfrister er blevet et finansielt instrument for de store virksomheder, som spekulerer i det her, og det er værst på områder, hvor der er stor markedskoncentration, og hvor der er kapitalfonde inde som ejere af virksomheder.

Kan den lille virksomhed ikke bare kræve sine penge inden 30 dage?
- Mange små har typisk nogle store kunder, som de ikke tør sige nej til, og derfor accepterer man det her. Vi ser jo eksempler, hvor underleverandørerne må tage penge fra privatøkonomien for at lukke huller i økonomien på grund af det her.

Hvad er næste skridt?
- Vi samler op efter jul, og så tager vi til Christiansborg og afleverer underskrifterne sammen med ønsket om en lovgivning, der sikrer en ufravigelig betalingsfrist på maksimum 30 dage. Det her er ikke fair, og nu skal der kød på sagen. Vores medlemmer tør jo ikke stå frem selv, og derfor kører vi kampagnen for vores små virksomheder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.189