23948sdkhjf

12-vinget mølle viser gode takter: Nu pilles den ned

Vestas og DTU har valgt at pille vindmøllen med fire naceller og tolv vinger ned.

Møllen har snurret på Risø i lidt mere end to år, og nu er tiden kommet til at vurdere konceptet - og om det overhovedet kan betale sig at opføre flere af den slags møller. Det skriver SN.dk

Den første konklusion Vestas er nået frem til er, at konceptet har givet 1,5 pct. højere energiproduktion, end hvis man havde sat fire traditionelle vindmøller op.

- Det er naturligvis interessant, at vi kan forøge vindproduktionen ved at ændre på designet. Det var en af de ting, vi skulle have ud af testmøllen. Vores beregninger viste, at det var sandsynligt, at produktionen kunne øges, men med hvor meget var svært at sige. Det ved vi mere om nu, siger Lars Behrendt, Vestas' projektleder.

Derudover har projektet vist, at arealet på en vindmøllepark kan reduceres med 30 pct. ved at opstille multirotormøller. Lars Behrendt fortæller, at man alternativt ville kunne stille flere møller end traditionelle møller op på samme areal og på den måde øge elproduktionen.

Vestas er dog ikke helt klar til lancere konceptet som en kommerciel løsning. Årsagen er, at møllen er fire gange så dyr som en traditionel mølle, hvorfor selskabet lige skal have regnet efter, om det kan betale sig.

Skulle Vestas ende med at have den tolvvingede mølle i sit sortiment, kommer danskerne ikke til at se noget til den. Den er mest velegnet til bjergrige egne eller svært fremkommelige områder.

Videoen er produceret af DTU Wind Energy

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266