23948sdkhjf

Vindmølletårne rummer store besparelsesmuligheder

I september 2015 blev den første arbejdsgruppe i delprojektet ”Nye standarder for test og dokumentation af design”, der er blevet støttet af Industriens Fond, nedsat for at undersøge mulighederne for omkostningsreduktioner på tårne og havmøllefundamenter

Force Technology lagde hus til de lidt over 40 mennesker, der deltog i workshoppen ”On processing of steel”, hvor resultater og erfaringerne fra de seneste tre års projektarbejde blev fremlagt og diskuteret.

Workshoppen markerede afslutningen på en af arbejdsgrupperne i projektet, som har haft fokus på at opnå omkostningsreduktioner via standardisering af processer og samarbejde om test og designoptimering af vindmøllers substrukturer, der omfatter både tårne og havmøllefundamenter (monopæle).

Gruppen leverer både en industrispecifikation for overfladebehandling af tårne og en projektansøgning for fræsning af svejsninger på tårne og monopæle.

Tårne er mere end bare praktik
En af de overordnede pointer, der blev italesat ved workshoppen, var, at vindmølletårne for længe har været anskuet som en simpel, praktisk foranstaltning. Og det er ærgerligt, for vindmølletårne og substrukturer rummer et stort potentiale for nedbringelse af LCoE (Levelized Cost of Energy), hvilket man ifølge Christian Højerslev fra Siemens Gamesa i grove træk kan gøre på to måder:

- Vi er nødt til at nedbringe LCoE massivt. Det kan ske på to måder: Vi kan øge AEP (Annual Energy Production, red.), eller vi kan fokusere på cost outs. Den første, det vil jeg lade nogle andre om. Cost Outs, derimod, der er mange penge at hente.

Og det var netop "cost outs", der var præsentationernes primære fokus på dagen, hvor tilhørerne fik indsigt i, hvordan forskellige metoder til bearbejdning af svejsninger eller den optimale overfladebehandling alt sammen kan reducere LCoE.

Ny industristandard for overfladebehandling
Formiddagens program indeholdt blandt andet en præsentation af en ny industristandard for overfladebehandling af tårne, der vil være offentligt tilgængeligt i det nye år

- Industrispecifikationen har til formål at ensarte processerne og gøre det nemmere at være tårnleverandør. Hver gang vi sparer en arbejdsgang i produktionen af en vindmølle, gør det vind mere konkurrencedygtigt, forklarer Anja Pedersen, chefkonsulent i Vindmølleindustrien, som har faciliteret processen for arbejdsgruppen, og uddyber:

Svejsniger under luppen
Indledende undersøgelser i forbindelse med svejseprojektet har vist, at man ved at udligne svejsningerne på vindmølletårnene kan øge DC (Detail Category) betragteligt. DC udtrykker en strukturs robusthed over for revnedannelser og en forøgelse af denne rummer potentiale for store besparelser.

Der er flere bud på, hvordan man udligner svejsevulsterne, for eksempel ved at fræse dem helt væk eller udligne ved hjælp af vibrationer. Ved at øge DC øges styrken på et tårn, da materialet bliver mere robust, og styrkelsen rummer samtidig en mulighed for besparelse på stål, da den øgede robusthed kan medføre, at man kan lave tyndere tårne uden at gå på kompromis med tårnets bæreevne.

I begyndelsen af 2019 vil Vindmølleindustrien og Industriens Fond i fællesskab offentliggøre en samlet evaluering, hvor man kan læse nærmere om projektets forløb og leverancer.

Artiklen er bragt i samarbejde med Vindmølleindustrien - www.windpower.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062