23948sdkhjf

Tårnimport: Bevistung vej til EU-løsning

Hvis de europæiske producenter af vindmølletårne skal gøre sig forhåbninger om at dæmme op for importen af vindmølletårne fra blandt andet Kina, så skal de væbne sig med både tålmodighed, jurister og analytisk hjælp

Som Vindmølleindustrien tidligere har beskrevet, er importen af færdigproducerede vindmølletårne fra Kina steget i de seneste år, samtidig med at importen af uforarbejdet stål er faldet. Udviklingen indikerer, at der er sket et skifte i produktionen af vindmølletårne, og at europæiske tårnproducenter har trukket det korteste strå i denne udvikling.

En af EU-Kommissionens fremmeste opgaver er at sikre lige konkurrence og på den måde holde hånden under blandt andet den europæiske industri. Derfor er det også i det mægtige EU-maskineri, at der skal dæmmes op for udviklingen – hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt. Og her ligger hunden begravet. For det er nemlig i høj grad virksomhederne selv, der skal løfte bevisbyrden og påvise, at udviklingen er i deres disfavør.

I Danmark er det Erhvervsstyrelsens kontor for internationale forhold, der er ekspert på rammerne for import og internationale konkurrencevilkår. Her forklarer eksportchef, Signe Flege, hvad en virksomhed kan gøre, hvis den er utilfreds med konkurrencevilkårene i EU:

- Virksomhederne kan gøre opmærksom på problemstillingen ved at sende en skriftlig klage til EU-Kommissionen. En sådan klage kan være fra én eller flere virksomheder eller på vegne af den pågældende europæiske industri. Det følger af EU’s regler, at klagen skal indeholde beviser for prisdumping, skadeomfang og årsagssammenhæng, forklarer Signe Flege, og følger op konkret i forhold til udfordringerne for de europæiske tårnproducenter:

- Det betyder konkret, at klagen skal dokumentere og bevise, at færdigproducerede tårne fra Kina prisdumpes i EU og Danmark, og at denne import direkte skader den europæiske industri. Endelig skal det også påvises, at det er i EU’s samlede interesse at indføre tiltag i form af antidumping- eller antisubsidietold.

Fra Erhvervsstyrelsen lyder det, at der dog i særlige tilfælde kan åbnes op for en efterforskning, uden at denne bevisbyrde er løftet.

- EU-Kommissionen kan i særlige tilfælde beslutte at indlede en undersøgelse på eget initiativ, altså uden at der er modtaget en skriftlig klage. Der skal dog stadig foreligge tilstrækkelige beviser for prisdumping, skadeomfang og en årsagssammenhæng, for at begrunde indledning af en undersøgelse. Disse beviser er i høj grad afhængig af virksomhedsspecifikke oplysninger, hvilket understreger, hvorfor størstedelen af undersøgelser indledes på baggrund af klager fra virksomheder eller brancheorganisationer, siger Signe Flege.

Uanset om EU-Kommissionen vælger selvstændigt at gå ind i udviklingen omkring import af vindmølletårne, eller om virksomhederne selv klager, så vil der formentlig gå en rum tid, inden en konkret løsning er fundet.

Artiklen er bragt i samarbejde med Vindmølleindutrien - www.windpower.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171