23948sdkhjf

Automationshuse: Udvikling udfordrer indtjening

Automationshusene skal holde tungen lige i munden, hvis de vil tjene flere penge, udvikle ny teknologi og geare forretningen til vækst i én og samme ombæring.

Når man kigger på aktørernes regnskab, lyser udfordringerne også op i en branche, der har det godt. Stigende bruttofortjeneste indikerer, at automationshusene har mere at lave, og ved første øjekast ser det også ud til, at indtjeningen følger med op.

Men ser man bort fra Bilas store bundlinjevækst, falder den samlede bundlinje med 2 pct. til trods for, at langt de fleste aktører øger deres resultat.

Se branchens nøgletal her

En stor udfordring i branchen er risikominimering. Her investerer aktørerne store summer i organisationen, men også i standardløsninger, hvor teknologien er udviklet, og derfor ikke giver økonomiske overraskelser undervejs.

Stor aktør vokser videre
Netop Bila er branchens tunge dreng. Bila fortsætter sit vokseværk på bundlinjen, samtidig med at firmaet bliver ved med at investere i nye medarbejdere og forretningsområder. På tre år er antallet af medarbejdere fordoblet til 350. I 2017 overtog Mors-virksomheden også den konkursramte kollega, Dan-Palletiser.

En del af forklaringen til de vigende bundlinjer finder man i, at flere af virksomhederne investerer i vækst, hvilket bekræftes af stigende balancesummer og antal ansatte med faldende soliditet, afkastningsgrader og forrentning af egenkapital til følge.

Udover Riantics, der i regnskabsåret kæmpede med udskudte markedslanceringer og garantiudfordringer, er Sealing System den aktør, der bidrager mest til tilbagegangen. Riantics' resultat skrumper med over 8 mio. kr., men fastholder dog sorte tal på bundlinjen. Virksomheden kalder også regnskabsåret for et tungt investeringsår.

Tre ud af fem er tilfredse
Der er dog også masser at glæde sig over i branchen. De aktører, som Jern & Maskinindustrien har talt med, melder om gode, solide ordrebøger, der rækker langt ind i 2019.

I de fleste tilfælde er det også selvvalgt, at bundlinjen ikke vokser. For investeringerne i teknologi og faciliteter lægger skinner til fremtiden og giver robusthed i forretningen.

Det kan man også læse i branchens ledelsesberetninger, hvor tre ud af fem udtrykker tilfredshed med deres resultater. Kun én ud af fem aktører er utilfredse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078