23948sdkhjf

Når vindmøllerne ikke kan få regnfrakke på

Ny coating skal beskytte mod regn og slidtage

Som det er i dag, oplever vindmølleejerne betydelige energitab på mange vindmøller. Årsagen hertil er blandt andet, at forkanten på vindmøllevingerne bliver udsat for blandt andet regn, og det skaber slidtageproblemer.

Derfor skal vindmøllevingerne ofte repareres, og det er en dyr udgift, der ofte løber op i flere mio. kr.

Det vil et nyt projekt fra DTU Vindenergi gøre op med.

Sammen med Vestas Wind Systems, Siemens Gamesa Renewable Energy, LM Wind Power, Hempel og tyske Covestro Deutschland vil DTU Vindenergi få fremstillet og testet vindmøller med forskellige coating-systemer for at se, hvilken der yder den bedste beskyttelse af møllevingen, forklarer Leon Mishnaevsky Jr., seniorforsker på DTU Vindenergi og projektkoordinator for Duraledge, som projektet hedder.

- Med projektet vil vi blandt andet udvikle et nyt beskyttende coating-system, som det hedder. Det nye beskyttende system vil gøre vindmøllernes overflader mere modstandsdygtige mod slidtage fra vejr og vind. Dermed vil vindmøllerne være mere holdbare, så der produceres mere vindenergi samtidig med, at vedligeholdelsen bliver billigere, forklarer han.

Forkanterosion afgørende
Kaj Morbech Halling, der er ansvarlig for Vestas' vindmøllevingegruppe, er glad for at være en del af projektet.

- Forkanterosion på vinger er ganske afgørende for vindindustrien som helhed at få løst, idet det vil reducere omkostningerne til vedligeholdelse. Projektet "Duraledge" er interessant, fordi vi sigter mod at afdække de grundlæggende skadesmekanismer, som forårsager erosion. Hvis dette lykkes, er der mulighed for, at et spektrum af løsninger kan identificeres som erosions-modstandsdygtige. Dermed er det bedste kommercielle grundlag skabt for at reducere eller eliminere vedligeholdelsesomkostningerne, siger han.

Innovationsfonden støtter projektet med 11,7 mio. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.3