23948sdkhjf

Rekordmange robotter får ikke Kim til at frygte for sit job

Antallet af industrirobotter er i vækst, men det betyder ikke, at man automatisk mister sit job

Det er efterhånden en gammel sandhed, at robotterne langsomt vil komme og tage vores arbejde.

Men sådan behøver det ikke at være, selvom antallet af industrirobotter i Danmark sidste år steg med 3 pct. og nu ligger rekordhøjt på godt 26.000.

Det viser tal fra International Federation of Robotics.

I 2009 var der 132 robotter i Danmark per 10.000 medarbejdere. I 2017 er tallet steget til 230 robotter.

Hos Hosta Industries, en stålvirksomhed i Hjallerup, var det førhen klejnsmed Kim Geer Pedersen, der stod og svejsede elementerne sammen.Nu tager en robot sig af arbejdet, og det er ikke så dumt endda, mener han.

- Den tager sig af det hårde arbejde, mens jeg renser og gør klar, fortæller Kim Geer Pedersen, der også er tillidsmand på stedet.

I øjeblikket svejser robotten fødder til et firma, der laver skriveborde, og det sker med stor præcision.

- Selvom der bliver lavet en ordre på 3.000 eller 4.000 styk, så bliver det ensartet hver gang, og det sker med samme hastighed. Hvis man lavede det i hånden, kunne man godt gå hen og blive lidt træt til sidst, og tempoet ville måske ikke være så højt, siger Kim Geer Pedersen til DR P4 Nordjylland.

Trods indkøb af svejserobotter og anden robotteknologi har Hosta Industries henover de senere år fået omkring 25 nye medarbejdere.

Derfor frygter Kim Geer Pedersen ikke, at flere robotter i fremtiden vil koste ham og kollegerne jobbet.

- Absolut ikke. Det, at vi har fået en svejserobot gør, at vi er mere konkurrencedygtige. Vi har fået mere at lave ved, at vi har fået en robot. De skal være hjerteligt velkomne, siger han.

Når svejserobotten tages i brug i det daglige, er det også Kim Geer Pedersen, der programmerer den, og generelt er det blevet nemmere at betjene robotterne efterhånden, som teknologien har udviklet sig. Det fortæller Søren Peter Johansen, sekretariatsleder for Dansk Robot Netværk, der har 170 medlemsvirksomheder, som bruger robotter i industriproduktionen eller selv er med til at udvikle dem.

- Man behøver ikke at have en ph.d.-grad i robotteknologi for at kunne anvende en robot. Robotterne er blevet mere fleksible, så de er faktisk blevet nemmere at anvende for små virksomheder, siger han til DR P4 Nordjylland.

Også hos Dansk Metal i Aalborg ser man flere fordele end ulemper ved, at der kommer flere robotter ind på industrivirksomhederne.

- Det vil give mere arbejde. De vil kunne få flere ordrer hjem, fordi de bliver mere konkurrencedygtige, så det er en positiv situation, siger formand Jan Gregersen.

Spørger man professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen, er der heller ingen grund til at gå i panik, når nyhedsmedier fortæller, at robotter med tiden vil erstatte tusindvis af jobs, som i dag udføres af mennesker.

Han er ikke ekspert i robotteknologi, men henviser til udviklingen på arbejdsmarkedet i for eksempel landbrugssektoren, hvor man henover årene har set et stort indtog af maskiner.

Udviklingen af malkemaskinen og mejetærskeren betød, at malkepiger og mange høstmedarbejdere blev skåret væk, men i stedet har de fået arbejde i byerne, hvor der på samme tid opstod nye muligheder og behov.

Uanset om medarbejdere kan blive i samme branche eller er nødt til at skifte andre steder hen på grund af udviklingen, så er nøgleordet videreuddannelse.

- Det er vigtigt, at man sikrer, at der er efteruddannelse, så dem der bliver overflødiggjort, kan få andre jobs. Men det er ikke en uoverstigelig opgave, siger Per Kongshøj Madsen.

Når det kribler i fingrene hos klejnsmed Kim Geer Pedersen kan han heldigvis få lov at svejse på egen hånd i sin fritid - helt uden robothjælp.

- Når jeg savner det med at svejse, roder jeg lidt med en hobby, hvor jeg svejser gamle biler. Så den lyst får jeg styret der, siger han.

Sidste år tog man 774 nye industrirobotter i brug i Danmark.

Originalartikel: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/rekordmange-robotter-faar-ikke-kim-til-frygte-sit-job-de-skal-vaere

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078