23948sdkhjf

Jysk Plade Bearbejdnings Center runder milepæl

I 1986 fik fem midtjyske iværksættere en ide. De ville specialisere sig i få, men velvalgte underleverandør-processer og til gengæld gøre det bedre end andre.
Jysk Plade Bearbejdnings Center runder den 1. maj lidt af en milepæl. Den dag er det præcis 25 år siden, virksomheden blev etableret i Rødkærsbro.

- Vi startede i 1986 i en tid, hvor økonomien i samfundet var stram, og hvor cnc-maskiner lige var begyndt at vinde indpas. Teknologien var allerede kendt i udlandet, men i Danmark var der ikke mange, der brugte den, forklarer Aage Søndergaard, der ejer halvdelen af virksomheden i dag.

Købte avanceret stansemaskine
Han var yngste mand i det femkløver, der besluttede at springe ud som selvstændige. I dag er de fire andre gået på pension, men til gengæld kom Henrik Høgh til som ny medejer i 2006, og i dag ejer de to kompagnoner hver 50 % af den midtjyske underleverandør.

I 1986 etablerede de fem sig i et nedlagt vvs-værksted, og takket være økonomisk tillid fra banken kunne de investere i en avanceret stansemaskine, der var de fleste smedevirksomheder overlegen. Den strategi viste sig at være rigtig. Kunderne så hurtigt fordelene i at lade Jysk Plade Bearbejdnings Center håndtere stanseopgaverne.

- Filosofien var at koncentrere os om få, men dyre og gode maskiner modsat mange andre smedeværksteder, som havde taget lidt for mange kompetencer ind og ikke rigtig tjente penge på noget af det, siger Aage Søndergaard.

Under eget tag
Der blev derfor hurtigt for trangt i værkstedet, og allerede i 1988 tog de fem beslutningen om at bygge deres egen fabrik på Frederiksgade i Rødkærsbro. Her kunne de flytte ind i 1989.

- Så skete der noget i en rasende fart. Vi startede virksomheden op baseret på stansning og bukning, men på det tidspunkt fik vi øje på laserskæring, og allerede i 1989 besluttede vi os for at tage laserskæring ind i produktionen, fordi det var et fremragende supplement til vores stanseopgaver. Det betød, at vi allerede i 1990 måtte bygge til igen, fortæller Aage Søndergaard, og fortsætter:

- Laserskæring var med til for alvor at sætte skub i forretningen. Den laser vi købte var imidlertid en prototype og fungerede ikke alt for godt. Men for os betød det, at vi var nødt til at sætte os ind i teknologien, og på den måde lærte vi den rigtig godt at kende. Den filosofi har vi holdt fast i siden. Vi investerer gerne i den nyeste teknologi, men vi gør det med intelligens og forsøger hele tiden at udfordre grænserne for, hvad vi kan få ud af maskinen.

Kan konkurrere med Østen
Efter 25 år kan Aage Søndergaard konstatere, at væksten varede ved. Det er blevet til adskillige udvidelser af fabrikken i Rødkærsbro, og hvis kunderne vil, er der plads til yderligere tilbygninger.

- I dag har vi ca. 500 forskellige kunder. De fleste er i Danmark, men der er efterhånden også en del i udlandet. Blandt eksporterer vi faktisk til Østeuropa, Indien og Kina, som mange ellers tror, at vi ikke kan konkurrere med her i Danmark. Men det oplever vi, at vi sagtens kan, forklarer Aage Søndergaard, der til stadighed forsøger at holde maskinparken up-to-date for at kunne modstå konkurrencen.

- Vi har kig på nyt udstyr inden for laserskæring, men den maskine vi har i tankerne er ikke helt færdigudviklet endnu. Men ellers følger vi udviklingen generelt og fornyer vores maskinpark, når der er fornuft i det.

Godt gennem krisen
Også medarbejderstaben er vokset i samme takt som resten af virksomheden. I dag er der 28 medarbejdere med en samlet anciennitet på 270 år.

- Vi har en utrolig fleksibel medarbejderstab. Uden dem var vi ikke kommet gennem krisen uden mén. Vi har selvfølgelig kunnet mærke krisen på ordrestørrelserne, men vi har klaret os godt sammenlignet med mange konkurrenter, lyder det fra Aage Søndergaard.

Jubilæet fejres den 29. april med en reception for en række indbudte gæster. Efterfølgende er der arrangeret fest for virksomhedens medarbejdere samt de tidligere medejere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062