23948sdkhjf

Varmepumpeproducent leverer til både kyllingeslagteri og plaststøberi

Egenudvikling er en kompetence, som Thermonova ved Nibe i Nordjylland gerne dyrker. Det fortalte direktør og medstifter af virksomheden Mads Hougaard sidste år til Metal Supplys søstermedie Energy Supply.

Den strategi holder stadig.

For et år siden vandt selskabet sin hidtil største ordre, da selskabet blev valgt til at levere varmepumperne til en decentral varmeforsyning i nyudstykningen i Vester Nebel ved Kolding.

Senest er der leveret to varmepumpeanlæg til henholdsvis et kyllingeslagteri og en plastproducent.

Det ene anlæg skal bruges til køling, mens det andet skal bruges til opvarmning. Fælles for dem begge er dog, at de er skåret over den samme læst og dog helt unikke.

- Det er ikke en hyldevare. Det er unikt producerede varmepumper. Det er en tilpasning af den type varmepumper, vi startede med for to år siden. De tilpasses bare hvert enkelt projekt, fortæller Mads Hougaard, direktør hos Thermonova.

Varmegenvinding i Ans
Hos Unika Plast i Ans plastsprøjtestøbes et hav af emner, lige fra transportkasser til ost til en beskyttelseskappe til en af Grundfos’ højteknologiske pumper.

Her skal en varmepumpen fra Thermonova holde temperaturen nede.

- Vi skal levere et anlæg, der skal køle på deres procesudstyr, fortæller Mads Hougaard.

Anlægget er netop skibet ud fra produktionshallerne i Nibe og består egentligt af fire varmepumper.

- Vi har bygget det hele op om fire varmepumper, der varmer op serielt og køler serielt. Det forbedrer effektfaktoren med 30 procent, forklarer Mads Hougaard.

Selvom anlægget er kommet til Ans for at køle, så skal det faktisk også være med til at fyre op under Ans. Anlægget skal nemlig levere varme til Ans Fjernvarmeselskab og forbrugerne i Ans By.

Rent faktisk kan der leveres nok Unika-varme til at forsyne hele Ans By om sommeren. 

Den nye varmeløsning forventes at være i brug allerede fra uge 43.

Varmepumpe til Rokkedahl Foods
Nærmest lige i Thermonovas baghave ligger Rokkedahl Foods, som er et familiejet kyllinge-landbrug og -slagteri. Her har Thermonova leveret to industrivarmepumper på hver 100 KW.

- Anlægget er koblet på deres køleanlæg. Kulde-siden udnyttede de allerede, men varmesiden blev udnyttet med vand, som blev hevet ind i produktion og efterfølgende lukket ud igen, forklarer Mads Hougaard, og tilføjer:

- Vores varmepumper udnytter overskudsvarmen fra køleanlægget, hæver temperaturen fra 30 til 70 grader. Varmen bruges til at varme vandet i slagteriets skoldekar op. Det sparer Rokkedahl for at brænde en masse halm af i deres halmfyr. Samtidig reduceres vandforbruget med 140 kubikmeter i døgnet.

At Mads Hougaard og Steen Fristrup har gang i det rigtige, vidner regnskabet for selskabets første år om.

Det er lykkedes de to iværksættere at realisere en bruttofortjeneste på 2,4 mio. kr. og et resultat før skat på 1,1 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095