23948sdkhjf

Flydende dansk møllefundament skal testes i Norge

Produktionen skal foregå i Danmark

Vindmøllepioner Henrik Stiesdals selskab Stiesdal Offshore Technologies (SOT) har netop indgået en aftale med Innogy SE og Shell om at opføre og teste SOT's flydende vindmøllefundament TetraSpar i Norge.

Anlægget placeres 10 kilometer ud for kysten ved Stavanger i Norge på en havdybde på 200 meter.

Målet med projektet er at give parterne konkurrencemæssige fordele i forhold til andre flydende vind-koncepter, blandt andet ved hjælp af udviklingen af enklere produktion, montage og installation kombineret med lave materialeomkostninger. 

Demonstrationsprojektet har et budget på 18 mio. euro (cirka 134 mio. kr.).

3,6 MW fra Siemens Gamesa
Demonstrationsanlægget vil bestå af Stiesdals fundament TetraSpar kombineret med en 3,6 MW direct drive-mølle fra Siemens Gamesa.

Fundamentet skal produceres i Danmark. Det bliver Welcon, der kommer til at stå for den del. Møllen installeres på fundamentet i Grenaa, hvorfra hele konstruktionen bugseres til testområdet ud for Stavanger. Det bliver Blue Power Partners, der skal stå både for montage og udskibning.

Henrik Stiesdal har store forventninger til det potentiale, der ligger i fuldskala-projektet.

- Vi har allerede nydt godt af vores samarbejde med Innogy, Siemens Gamesa og Shell. Deres kompetencer koblet med kompetencerne hos vores samarbejdspartneres giver et fast-track til kommercialisering, siger Henrik Stiesdal, CEO hos SOT.

Planen er, at anlægget bugseres til Norge i 2019. Her forankres det til havbunden med tre ankerliner og kobles på elnettet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173