23948sdkhjf

Ny bog sætter spot på danske ejerledere

De, der ejer og driver deres virksomhed selv, ejerlederne, udgør rygraden i det danske erhvervsliv. De rummer det største vækstpotentiale. Men de overses af eksperter.
Danmark leder med lys og lygte efter vækstvirksomheder, der kan vokse og finansiere vores velfærd. De store børsnoterede selskaber som Novo, Carlsberg, FLSchmidt og Vestas er for længst blevet globale virksomheder. De vokser ude i den store verden, og Danmark betyder stadig mindre for dem.

Indsatsen for at finde nye vækstvirksomheder koncentreres om biotek, it og ”cleantech” (miljø og energiteknologi). Men uden større held. Mens ekspert-Danmark stirrer sig blind på ”videns-virksomheder” og forsøger at finde vinderbrancher, overses det vækstpotentiale som er allerstørst, nemlig det der findes hos dem, der ejer og driver deres egen virksomhed: Ejerlederne.

Det påpeger Carsten Steno, erhvervsjournalist i 35 år, og selv vokset op i en ejerleder-slægt. Det sker i en ny bog ”De virkelige Helte, et portræt af ejerlederkulturen”, som er udkommet på Gyldendal.

Ejerlederne er rygraden i erhvervslivet
Som redaktionschef på Børsen i 80´erne, som erhvervsredaktør på Berlingske Tidende i 90´erne og som chefredaktør på ErhvervsBladet siden 2001, har Carsten Steno fulgt ejerlederne på nærmeste hold.

Eksperterne skælder ejerlederne ud for at være dårlige ledere og tøvende overfor vækst. De går i stå, når de har fået råd til den første ”BMW”. Og analytikere, som fx de økonomiske vismænd, ser helst de mindre ejerledede virksomheder fusioneret med Danmarks få store koncerner, så ”produktiviteten” kan komme i vejret.

Men i virkeligheden, anfører Carsten Steno, er ejerledere langt bedre til at lede, end eksperterne tror.

Selv om de ofte savner en professionel uddannelse, har de lært at lede på deres egen måde. De bedste af dem erkender samtidig, at de må supplere sig med kompetencer, hvor de ikke selv er bedst.

Uovertrufne innovatører
Derfor lykkes det stadig flere ejereledede virksomheder at trodse det gamle ord om, at ”ingen virksomhed er større end sin ejer”.

Selv om forskerne kommer til andre resultater, er danske ejerledere ifølge Carsten Steno også uovertrufne innovatører. Forskernes undersøgelser bygger nemlig på, hvor store ejerledernes udviklingsbudgetter er. Men sådan kan man ikke måle. Ejerlederne finansierer udvikling over driften. De prøver sig frem i et tæt samarbejde med kunderne. Og fordi de samtidig disponerer over begrænsede ressourcer, evner de ofte at opfinde helt nye og unikke løsninger, som aldrig ville kunne komme til verden under en planlagt innovationsproces i en større børsnoteret koncern.

I ” De virkelig helte”, giver Carsten Steno et unikt indblik i en del af dansk erhvervsliv, som medierne sjældent beskæftiger sig med.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125