23948sdkhjf

Esbjerg skal tage skraldet fra offshore-ophugning i Frederikshavn

Ophugningsværftet Mars, der rykker ind på den udvidede havn i Frederikshavn, har vundet to store ordrer. Det lavradioaktive norm-affald skal opbevares i Esbjerg

Det bliver Esbjerg, der kommer til at modtage det lavradioaktive affald fra de første ophugningsprojekter hos Mars i Frederikshavn.

Det skriver Nordjyske, efter at det amerikanske ophugningsværft Mars, som kommer til at etablere sig på de nye arealer i Frederikshavn Havn, har vundet ophugningen af de dele af Tyra Øst- og Tyra Vest-platformene, der skal ophugges.

Som Metal Supplys søstermedie Søfart tidligere har nævnt, har udsigterne til ophugning af offshoreudstyr i Frederikshavn dog medført advarsler fra Danmarks Naturfredningsforening. Det skyldes, at den slags ophugning ender med, at der er lavradioaktivt affald til overs. Affald, som skal deponeres i det land, hvor det er udvundet. 

Der er bare ikke nogen steder i Danmark, hvor man kan deponere den slags affald. Derfor bliver løsningen, at norm-affaldet fra Frederikshavn bliver transporteret til Esbjerg, hvor der i forvejen står omtrent 450 ton norm-affald på Maersk Oils gamle lager.

I dag er det Total, der ejer både Tyra-platformene og lageret i Esbjerg, hvor det lavradioaktive affald fra platformene kommer til at stå.

Ifølge Jyske Vestkysten presser Esbjergs politikere på for at finde en national løsning på problemet. Indtil videre hænger kommunen dog på affaldet indtil 2073https://www.jv.dk/esbjerg/Frederikshavn-faar-ophugningseventyr-Esbjerg-faar-det-radioaktive-affald/artikel/2631561. 

I Esbjerg accepterer borgmester Jesper Frost Rasmussen dog affaldet fra Frederikshavn, da der blot er tale om omtrent et ton. 

De to platforme, der skal hugges op, har en samlet vægt på omtrent 24.000 tons. Ophugningsarbejdet forventes at komme til at tage 70 årsværk. 

Jyske Vestkysten skriver, at det er rederiet Allseas, der som Totals hovedentreprenør har tildelt Mars opgaven. Nedtagningen kommer til at foregå ved, at fartøjet 'Pioneering Spirit' løfter platformenes topsides over på prammen 'Iron Lady', som sejler dem til Frederikshavn. 

Originalartikler: https://nordjyske.dk/nyheder/frederikshavn-slipper-for-radioaktivt-affald/e45e1a75-67f4-4651-b0d1-51500f290de6

https://www.jv.dk/esbjerg/Frederikshavn-faar-ophugningseventyr-Esbjerg-faar-det-radioaktive-affald/artikel/2631561

Læs mere om: Mars
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093