23948sdkhjf

Trætte svejsninger skal undersøges

Nyt forskningsprojekt skal tjekke udmattelsen af stål i off-shorekonstruktioner.

Udmattelse er en vigtig faktor i design, vedligeholdelse og reparation af offshore-konstruktioner som eksempelvis havvindmøller. Lektor Michael Joachim Andreassen fra DTU Byg er i færd med at undersøge, om det kan lade sig gøre at optimere udmattelsesdesignet i offshore-stålkonstruktioner i forhold til svejsespændinger og korrosion.

De to svejsemetoder, der bliver undersøgt, er pulversvejsning (SAW) og laser-hybrid svejsning (HLAW). Pulversvejsning er en traditionel og velkendt svejsemetode, mens laser-hybrid-metoden er nyere og samtidig en metode, der udvikler sig hurtigt. 

Normer og standarder relateret til design af offshore-konstruktioner er af ældre dato. Derimod er fremstillingsprocesser, materiale- og mekaniske egenskaber samt designløsninger blevet ændret og forbedret.

Det er derfor meget relevant at undersøge, forstå og optimere såvel nuværende som nye design- og fremstillingsmetoder, fortæller han.

- Jeg forventer, at forskningen vil bidrage til offshore-industrien ved at optimere og forbedre de nuværende normer og standarder, som synes at være for konservative og utilstrækkelige, siger Michael Joachim Andreassen.

Projektet skal undersøge indvirkningen fra svejsespændinger og korrosion i forhold til pladetykkelsen, svejsemetoden og afkølingshastigheden. Dette vil medføre et mere sikkert, veldokumenteret og forbedret udmattelsesdesign. 

Det vil også resultere i mere effektive og forbedrede svejseprocedurer, en hurtigere produktion og en mulighed for konstruktionsoptimering. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124