23948sdkhjf

Regering lægger op til jobfest i energisektoren

De grønne energiarbejdspladser er i markant vækst, og regeringen vil fyre yderligere op under jobfesten i en nyt energiudspil.

Det går godt med at skabe grønne job i de danske energivirksomheder. Og det er især Vestdanmark, der driver væksten frem med virksomheder som Danfoss, Grundfos, Vestas, Siemens og Bladt Industries som lokomotiver.

Ud af godt 31.000 grønne energijob i Danmark ligger mere end 21.000 af dem i Midtjylland og Syddanmark, viser nye tal fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Det skriver avisen Danmark.

Men et kommende energiudspil fra regeringen vil fyre yderligere op under væksten, og et eksporteventyr venter om hjørnet, lover Lars Chr. Lilleholt, der er energi-, forsynings- og klimaminister.

Han vil ikke røbe detaljer, men siger, at der bliver satset yderligere på vind og sol. Og så bliver elregningen mindre. Det vil nemlig øge efterspørgslen efter den grønne energi:

- Udspillet kommer både til at handle om afgifter og om grøn omstilling, så vi kan nå målet om, at mindst 50 procent af energibehovet skal dækkes af vedvarende energi i 2020. Vindmøllerne snurrer allerede hurtigere og hurtigere, og der vil både være mere vind og mere sol i det nye udspil. Den grønne el skal være med til at fortrænge den fossile energi (olie og kul, red.), siger ministeren.

Eksport-eventyr
Mere grøn energi herhjemme er blot en lille del af det eksporteventyr, der venter de danske virksomheder, som er eksperter i grønne løsninger. Allerede i dag eksporterer de for 70 mia. kr., og regeringens ambition er at fordoble eksporten til 140 mia. kr. frem mod 2030. Og det er ikke urealistisk, mener Lars Chr. Lilleholt:

- Hele verden efterspørger grønne løsninger, siger Lars Chr. Lilleholt og peger på, at landene ved klimatopmødet i Paris forpligtede sig til at investere svimlende 70.000 mia. kr. i grønne løsninger frem mod 2030.

- Regeringens ambition er, at Danmark skal have en andel af det, for vi har virksomheder, der er førende med løsninger på det grønne område, siger ministeren.

Netop Danmarks egen omstilling til grøn energi skal være med til at bane vejen, hvis den nuværende eksportsucces skal fordobles på 12 år. Den vil gøre Danmark til det udstillingsvindue, der gerne skulle få andre lande til at hive pengepungen frem og søge mod kassen, mener regeringen.

Energiministeren har ikke nogle tal på, hvor mange job, der vil blive skabt i kølvandet på det grønne energi-fremstød. Men det bliver rigtigt mange, siger han.

- Det glæder mig at se, at de grønne job fordeler sig ud over landet, men især at de jyske kommuner tegner sig for en stor del af dem. Vores energiudspil vil skabe endnu mere vækst og flere arbejdspladser, siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringens udspil ventes i løbet af de kommende uger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11