23948sdkhjf

Råvarekommentar: Prisstigninger på skrot henover nytår

Perioden fra primo december til primo januar har budt på betydelige prisstigninger på skrot. Men siden midten af januar har markedet været præget af svag efterspørgsel og vigende priser.
Der er bred enighed om, at prisstigningerne i overvejende grad skyldes vintervejret. Både Europa, CIS-regionen og det nordamerikanske kontinent har igennem længere tid haft sne og hård frost. Bekymring for at kunne få råvarer frem, drev de fleste værker i markedet med stigende priser til følge.

Tyrkisk ”Stop-Go” efterspørgsel i øjeblikket
I tre-fire uger var den tyrkiske efterspørgsel efter importtonnager lig nul. Selv importlaster fra Sortehavsregionen, som normalt flyder til de tyrkiske værker, var stoppet på trods af, at lasterne blev udbudt til reducerede priser. Aktuelt kan de tyrkiske værker få dækket behovet via lokal indsamling. Når man samtidig har en vis tro på, at man kan hente importtonnager hvis nødvendigt, er bekymringen for forsyningssikkerheden reduceret. Her i uge 4 har værkerne været i markedet ganske kortvarigt og købt laster, men allerede torsdag/fredag lukkede man bøgerne igen. Der blev handlet i faldende tendens, og i kombination med en svækket dollarskurs er prisen i danske kroner faldende.

Det spanske marked er fulgt efter det tyrkiske - de spanske værker er ikke aktive på det internationale marked her ultimo januar.

Fortsat hård vinter i USA præger skrotindsamlingen
Store dele af USA er fortsat præget af vintervejr. Indsamlingen af skrot er begrænset. Der foregår et spil om udbud og efterspørgsel, hvor skrotindsamlere bygger lagre op i forventning om stigende priser. Samtidig er stålværkerne tilbageholdende på købet, da priserne efter deres mening er for høje.

Amerikanske eksportører er i nogen grad forventningsfulde og ser prisstigninger i løbet af foråret, men aktuelt må de acceptere vigende efterspørgsel.

Eksportmarkedet i Rotterdam estimerer, at markedspriserne aktuelt er nede med 10-30 dollars siden primo januar. Samtidig udvikler EURO/$ balancen sig til ugunst for de dollars-baserede handler. Rotterdam-markedet er et af de vigtigste og største eksportmarkeder for skrot i verden og er toneangivende for en stor del af den europæiske prissætning.

Prisfald i de asiatiske skrotpriser
Efter en lang periode med stigende priser er de asiatiske skrotpriser for første gang faldet. Det overrasker ikke markedet, da der er en generel opfattelse af, at de seneste tre-seks ugers stigninger er spekulationsbaseret. Samtidig er efterspørgslen især i Vietnam og Kina markant reduceret, blandt andet med henvisning til det forestående kinesiske nytår, der starter den 3. februar.

Positive nøgletal fra USA
Man skal glæde sig over positive nøgletal fra USA, som en underliggende driver for den globale økonomi. Det er især beskæftigelse og forbrugstal, som overrasker positivt. Men desværre skuffer anlægs- og byggeindekset med lavere tal end forventet. Netop bygge- og anlægssektoren er storforbruger af stålprodukter produceret på basis af skrot (bjælker, stænger).

Den grundlæggende økonomiske udvikling i Europa, USA og Fjernøsten er positiv og man kan formentligt over en længere horisont forvente skrotpriser på et niveau over 375 dollars. Men i det aktuelle marked udgør spekulationselementet et niveau på 80-100 dollars. Derfor vil man i et ellers positivt udviklende marked med stigende forbrug godt kunne opleve prisfald. Det er forventningen, at spekulationselementet vil reduceres i takt med bedre vejrforhold for transport, bygge- og anlægsbranchen.

Kilde: H.J. Hansen Genvindingsindustri - http://www.hjhansen.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063