23948sdkhjf

Pas på ved opvarmning af aluminium

Aluminium kan modstå temperaturer på op til 150 grader i meget lang tid. Men udsætter man aluminium for endnu højere temperaturer, begynder materialet at ændre sig.
Og det kan få fatale konsekvenser for styrken. En opvarmning til ca. 350 grader i blot få sekunder kan reducere styrken i materialet til det halve.

Den rigtige legering
Følsomheden over for varmepåvirkning afhænger af, hvilken legering, der er tale om. Det betyder, at forskellige legeringer
reagerer forskelligt på for eksempel svejsning, og derfor er det vigtigt, at vælge den rigtige legering.

Den optimale leveringstilstand
Det er også vigtigt at vælge den rigtige leveringstilstand. Man kan således øge formbarheden af materialet ved at få leveret aluminium i netop den tilstand, der er mest optimal for opgaven. F.eks. kan bukkeradien næsten halveres for en række legeringer ved at bukke i en ikke modningshærdet eller udglødet tilstand.

Hærdemekanismer
Ved at udnytte kendskabet til hærdemekanismerne i aluminium undgår man utilsigtet reduktion af de mekaniske egenskaber. Og ved at kombinere den rette legering med den rigtige type hærdning opnår man netop de materialeegenskaber, man er ude efter.

Kilde: AluCluster - Nyhedsbrev nr. 3, December 2000.Aluminiumlegeringer kan deles op i deformationshærdbare legeringer og varmehærdbare legeringer.

Deformationshærdning
Deformationshærdning sker som et resultat af, at metallet deformeres i kold tilstand, hvorved strukturen i metallet ændres

Varmhærdning behandles i en særskilt artikel på Metal Supply i morgen.

Yderligere information:

AluCluster
Center for praktisk anvendelse af aluminium

Direktør Jens Sandahl Sørensen / Projektkoordinator Michael René Boesen
E-mail: /

Telefon: +45 73 74 30 40
http://www.alucluster.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125