23948sdkhjf

Danmark sidder suverænt på markedet for havmøller

Det europæiske marked for havmøller voksede med imponerende 51 % sidste år. Mere end 90 % af møllerne kom fra danske virksomheder.
Med 308 nye havvindmøller installeret i 2010 – en stigning på 51 % i forhold til 2009 – oplevede det europæiske marked rekordstor vækst. I alt blev der installeret 883 MW på det europæiske marked, hvor den samlede kapacitet nu er 2.964 MW.

- Markedet for havmøller er for alvor ved at tage fart, og med en markedsandel på mere end 90 % er de danske virksomheder absolut i front. Vi har et stort forspring på teknologi og på viden, der gør, at det igen er de danske virksomheder, der står for væksten. Det er godt for sektoren i Danmark, men det er også godt for den danske eksport, da en stor del er installeret på de danske eksportmarkeder, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

I alt blev der installeret otte havmølleparker i 2010, der i et normalt vindår producerer 11,5 TWh strøm. Det svarer til forbruget i 2,9 mio. husstande eller lidt mere end samtlige boliger i Danmark. De otte havmølleparker blev installeret i England, Danmark, Belgien og Tyskland.

Danmark vinder på viden
Vindmølleindustrien forventer, at der i 2011 vil blive installeret mellem 1.000 og 1.500 MW på havet i forhold til de 883 MW, der blev installeret i 2010.

- I Danmark har vi hele fødekæden af virksomheder, der leverer til markedet for havmøller, indenfor landets grænser. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at sikre de bedst tænkelige udviklingsbetingelser for de danske virksomheder, siger Jan Hylleberg, og fortsætter:

- Her er testcentret i Østerild et vigtigt bidrag. Men der er fortsat et stort behov for at styrke samarbejdet om test og demonstration af ny teknologi, hvor opbygningen af testcentret på Lindø er direkte målrettet den fremtidige offshoreudvikling. Samarbejde mellem industri, forskning og offentlige myndigheder har aldrig været vigtigere i den globale konkurrence, hvis vi fortsat skal være førende på viden og teknologi.

England er nu det land, hvor der er installeret den største kapacitet på havet med 1.341 MW, hvorefter Danmark følger med 854 MW. Ti europæiske vindmølleparker er i øjeblikket under opførelse med i alt 3.000 MW - disse vil mere end fordoble den installerede kapacitet i Europa.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11