23948sdkhjf

Ny korrosionsgruppe skal forebygge materialenedbrydning

Danmark har brug for et netværk, der vil fremme udveksling af viden indenfor forebyggelse af materialers nedbrydning samt metoder til måling og kontrol af korrosion.
Det mener specialist hos Force Technology, Lisbeth Rischel Hilbert, og professor ved DTU Mekanik, Per Møller, og de har derfor i samarbejde med repræsentanter for DTU-Risø, Teknologisk Institut, Cowi, Damstahl, Danfoss, Grundfos og Vattenfall taget initiativ til at etablere en ny korrosionsgruppe ved navn DANCORR.

DANCORR-gruppens aktiviteter er fokuseret på materialers nedbrydning (både metaller, polymerer og keramer) og metoder til at kontrollere, måle og forebygge nedbrydning. Formålet med DANCORR er ifølge formanden, Lisbeth Rischel Hilbert, at sikre, at viden om forskning, teknologi og udvikling inden for korrosion og materialenedbrydning bliver formidlet, så den viden kan støtte udviklingen i erhvervslivet og samfundet.

Kompleks viden
- Viden om korrosion og forebyggelse af korrosion er meget kompleks, fordi korrosion optræder i mange former og er influeret af mange ydre faktorer. Desuden bliver nye teknologier hele tiden implementeret med behov for øget forståelse af de valgte materialers opførsel, udtaler Lisbeth Rischel Hilbert, og hun fortsætter:

- Derfor ser vi det som en af vores fornemste opgaver at styrke den industrielle anvendelse af nye teknologier og korrosionsbeskyttende foranstaltninger, nye materialer og kombination af materialer i dansk industri ved at udbrede den viden, der findes.

”The World Corrosion Organization” udgav i maj 2009 en hvidbog om korrosion. Korrosion er en kemisk nedbrydning af metaller i eksempelvis stålkonstruktioner, vandrør, skibe, biler, armering i beton mv. Hvidbogen anslår, at det årlige tab pga. korrosion i de industrialiserede lande beløber sig til 3-4 % af bruttonationalproduktet. Beløbet vedrører dog kun de direkte omkostninger til udskiftning af beskadigede materialer og komponenter. Hertil kommer følgeomkostninger som produktionstab, miljøpåvirkninger, trafikforstyrrelser, personskader og dødsfald på et tilsvarende beløb.

Har vi råd til at lade være?
Med den eksisterende viden om korrosion kan 25-30 % af disse omkostninger spares, men dette bliver som oftest ikke gjort på grund af manglende ressourcer. Først når det er gået helt galt skrides der ind. Korrosion har altså en meget stor negativ indflydelse på hele vores samfund. Det gælder såvel indenfor infrastruktur, transport, energiproduktion, produktionsteknologi som fødevarer og sundhed.

ATV-SEMAPP er Selskabet for Maskinteknisk Proces- og Produktionsteknik, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber og er ramme for en række faglige grupper. Mødeaktiviteterne indledes primo 2011, og nærmere information vil kunne findes på ATV-SEMAPP’s hjemmeside .

Med ønsket om at være en udadvendt forening, der bidrager samfundsøkonomisk ved forebyggelse af materialenedbrydning, vil DANCORR samarbejde omkring møder og aktiviteter med andre faglige grupper, selskaber og foreninger, og repræsentere medlemmernes interesser i blandt andet internationale organisationer.

Kilde: Teknologiportalen - www.teknologiportalen.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157