23948sdkhjf

Danfoss Museet har fået en digital make-over

Million-donation sender museet ind i det 21. århundrede.

- Kun den, der har arv i fortiden, har ballast ind i fremtiden. 

Danfoss’ grundlægger Mads Clausens motto tager fysisk form, når Danfoss Museet åbner 23. marts 2018. Museet i Nordborg er gjort muligt med en million-donation fra Bitten & Mads Clausens Fond.

Danfoss Museet ligger i Mads Clausens fødehjem tæt ved koncernens hovedkvarter. På gården sad han som dreng i oldefaderens værksted, og her blev Mads Clausens interesse for teknik vakt til live. I spisestuen står bordet, hvor han fortalte familien om sine ideer. Og på loftet findes Mads Clausens oprindelige og til sin tidlige døds foretrukne kontor, hvor han testede den allerførste ekspansionsventil i en spand vand, mens det dryppede ned i forældrenes spisestue.

Mads Clausen fik skældud for det våde gulv, men ventilen var tæt, og den førte i 1933 til Danfoss. Resten er industrihistorie og kan opleves på museet. 

En genåbning eller genfødsel
Der er tale om en genåbning af det eksisterende museum og en fuldstændig opgradering, som gør historien om Danmarks største industrivirksomhed levende og nærværende med audiovisuelle og digitale virkemidler. Museet åbner, mens Danfoss koncernen selv står midt i sin omfattende, digitale transformation.

Bestyrelsesformand i Bitten & Mads Clausens Fond, Peter Mads Clausen, understreger vigtigheden af, at Danfoss er forankret i historien – mens virksomheden er under forandring:

- Vi har en stor veneration for at fastholde vores historie - og for at videreføre den. Historien er med til at visualisere Danfoss’ DNA, den viser, hvordan vi tænker, vor CSR-politik, vor troværdighed og tyngde. For at have et sigtepunkt for fremtiden er det nødvendigt at vide, hvor man kommer fra, siger Peter Mads Clausen, og tilføjer:

- Det historiske har stor værdi for os, og jeg er helt overbevist om, at Danfoss Museet er helt i min mors og min fars ånd. Vi har en fantastisk historie, den holder vi fast i, og den vil vi gerne vise frem.

Industrienventyret er bevaringsværdigt
Det er kvantiteten og kvaliteten af det historiske materiale, der muliggør Danfoss Museet. Fra starten har virksomheden været begunstiget af fremsynede og dedikerede mennesker, der har set nødvendigheden i at bevare alt det, der tilsammen fortæller industrieventyret om Danfoss.

Mange af disse tidligere medarbejdere er stadig tilknyttet Museet via Danfoss Historiske Forening og udfører fortsat et kæmpearbejde på frivillig basis med at bevare historien.

Ankeret for museet er Danfoss Historiske Arkiv, som rummer flere end 60.000 sort-hvid fotos, 100.000 negativer og 40.000 gamle billeder på glasplader. Dertil kommer digitale fotos, mere end 100.000 skriftlige kilder og fysiske genstande, herunder alle produkter fra Danfoss’ historie, blandt andet den første ekspansionsventil, radiatortermostat, VLT-frekvensomformer og hydraulikmotor.

Den første bevarer i Danfoss var Mads Clausen selv. Hans enorme interesse for teknik udmøntede sig i, at han i sin ungdom købte et kamera, som han tog med rundt på Nordals og tog billeder med, som han solgte for 25 øre stykket. Såvel kamera som et af Mads Clausens billeder er bevaret på museet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109