23948sdkhjf

Stålkommentar: 2011 tegner godt

2010 slutter en anelse tamt, men 2011 kan gå hen og blive en positiv overraskelse, forudser Damstahl.
Det rustfri marked: efterspørgslen forblev god i Tyskland, Sverige og Danmark, mens andre vigtige markeder som Italien og Storbritannien fortsat stagnerer på et lavt niveau. Hen mod slutningen af året har mange rustfri købere et særligt øje til deres lagerniveauer.

Pladeværkernes ordrebøger er fortsat tynde, og uden nogen form for stimulans fra Ni, som for tiden ikke viser nogen klar retning, ændrer dette sig ikke på denne side af årsskiftet. Der er dog berettiget grund til at tro på en styrket situation i Europa i Q1/2011, da væksten i slutforbruget stadig er intakt.

Den alvorlige brand hos Roldan i Spanien i november påvirker markedet for stangstål: leveringstider og basispriser er allerede på vej op i Europa. Mange købere, særligt af blank stangstål, bekymrer sig om forsyningssituationen i Q1. Derfor vil det sædvanlige spil med kun at acceptere 50 % af værkernes annoncerede prisstigninger formentlig ikke virke denne gang.

Plader: markedet er svagere end markedet for stangstål. Værkerne melder om dårlige resultater i Q3 på grund af fald i både priser og mængder. Outokumpu, ThyssenKrupp og selv Acerinox har igen meldt om tab i det kvartal.

I Q4 er aktiviteten en anelse forbedret i forhold til det foregående kvartal, men dog fortsat lavere end i årets to første kvartaler. Indtjeningen for plader synes for tiden mest at være styret af nikkelpriserne. Mens salget til slutforbrugere steg i Q4, forblev salget til grossister på et forholdsvis lavt niveau.

Pladeværkerne: har været meget forsigtige med deres produktionsmængder i Q4 for ikke at opbygge interne lagre og for at stabilisere priserne. Som resultat af denne tilbageholdenhed steg efterspørgslen efter nikkel og rustfrit stålskrot ikke som ellers vanligt i forhold til det traditionelt lave tredje kvartal.

Overkapacitet: på det europæiske marked har ført til en fornyet diskussion om fusioner. ThyssenKrupp har meldt ud, at de lukker deres afdeling ved Benrath i nærheden af Düsseldorf og flytter produktionen af 409 og 430 til Krefeld.

ArcelorMittal vil kapitalisere sin rustfri division i Q1/2011 ved anmeldelse på flere europæiske børser. Markedet vil således opleve nogle strukturelle ændringer i den nærmeste fremtid, men der er ikke anmeldt nogen konkret “fusion” endnu.

Asiatisk materiale på banen igen: Kina har øget sin eksport betydeligt gennem de seneste 12 måneder til før-krise-niveau (og over). Hoveddestinationerne for det kinesiske materiale er de asiatiske naboer og ikke Europa. På den anden side har Sydkorea og Taiwan på det seneste øget deres tilstedeværelse i Europa.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205