23948sdkhjf

Ansatte skifter job som aldrig før - men troløsheden giver også fordele

Hver tredje lønmodtager siger farvel til jobbet indenfor et år - fordi de vil have nye udfordringer.
Som leder kan du godt skrinlægge planerne for at afholde 10, 15 og 25 års jubilæer for medarbejderne. For i fremtiden bliver der langt mellem firmaets faste ansigter.

Medarbejdere er blevet troløse, hvis man ser på, hvor mange der jævnligt skifter job.

Sidste år var det hver tredje lønmodtager - eller omkring 800.000 ansatte – der enten skiftede fra et job til et andet eller fra ledighed eller uddannelse.

Årsagen er først og fremmest, at vi drømmer om nye og mere spændende arbejdsopgaver. Og når drømmen gøres til virkelighed, er det ofte fordi vi får en konkret opfordring fra vores netværk.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Ase.

Kan bidrage mere
Men troløsheden er ikke kun et negativt signal.

- Vi skal være glade for, at medarbejdere søger derhen, hvor de bidrager mest. Men det er da klart, at vedholdenhed også har en værdi, siger Karsten Mølgaard Jensen, der er administrerende direktør i a-kassen Ase.

Og ledelsen bliver nødt til at acceptere, at det bliver mere almindeligt, at en medarbejder banker på døren til kontoret for at sige op.

- Afhængigt af jobbet og af virksomhedens størrelse er det naturligvis altid en udfordring - og selvfølgeligt kan det være en streg i regningen. Men arbejdsgiveren bliver nødt til at huske, at det altså er præmissen. Altså minde sig selv om, at det jo også gælder den anden vej. At han eller hun har den samme mulighed for at sige medarbejdere op. Og så lige huske, at det er en ledelsesopgave at sørge for, at virksomheden ikke er alt for sårbar i forhold til, at en ansat siger op, mener Karsten Mølgaard Jensen.

CV med jobs på stribe
Omvendt kommer ledelsen ved jobsamtalerne i stigende grad til at tage stilling til ansøgere, der har en hel stribe af forskellige jobs på deres CV. Men det behøver hverken at være negativt eller et faresignal:

Derfor skiftede de job

Spændende/udfordrende opgaver 45 procent

Jeg var træt af mit gamle job 34 procent

Gode lønvilkår 26 procent

Godt arbejdsmiljø 24 procent

God balance mellem arbejdsliv og familieliv 23 procent

Kortere afstand fra hjem til arbejde 21 procent

Gode kollegaer 21 procent

Jeg blev sagt op i mit forrige job 19 procent

Resultatet hvor deltagerne havde mulighed for at give flere svar
- Det kommer an på, om vedkommende er vokset med større udfordringer i de forskellige stillinger - for det er jo positivt. Men det er klart, at hvis det er jobskifter til "det samme job", så er det noget, man skal spørge ind til. Men det er altså ikke længere noget adelsmærke, at man kun har arbejdet ét sted, mener direktøren.

Ansatte med nye kompetencer
Ifølge Ase er det en helt tydelig tendens, at flere vil veksle mellem at være ansat og være selvstændig. Og det kan også være positivt. Det giver nemlig medarbejderne nogle nye kompetencer, som eksempelvis at
kunne arbejde selvstændigt, være selvledende og have en stor arbejdsdisciplin. Og det har virksomhederne så glæde af i de perioder, hvor ansøgere ønsker at vende tilbage til jobbet som lønmodtager:

- Det er noget, vi ser at særligt de små virksomheder værdsætter. De er helt tydeligt glade for medarbejdere, der har været selvstændige. Og vi kan se, at når en selvstændig har en udfordring, der skal løses, ansætter han eller hun i høj grad en anden, der har været selvstændig, fortæller Karsten Mølgaard Jensen.

Han vurderer, at tendensen vil fortsætte.

- Antallet af små firmaer vokser. Der bliver flere og flere freelancere og enkeltmandsvirksomheder. Vi har kun set toppen af isbjerget endnu - og det skal vi være glade for, lyder det fra Karsten Mølgaard Jensen.


Det tæller: Udfordringer, løn, tryghed og netværk

Næsten hver anden af dem, der har fået nyt job inden for de seneste fem år, peger på netop de faglige udfordringer som begrundelse for jobskiftet. Det gælder både mænd og kvinder.

Kun hver fjerde, der skifter job, nævner udsigten til bedre løn som afgørende. Særligt mænd går efter bedre lønvilkår, mens kvinder i højere grad lægger vægt på et godt arbejdsmiljø, når de vælger at skifte job.

De medarbejdere, der skifter fra det offentlige til private, gør det det typisk for at få bedre økonomiske forhold, mens skiftet den modsatte vej bygger på ønsket om at opnå mere fleksible arbejdstider.

Opfordret til jobskift
Ofte er det en opfordring fra netværket, der udløser jobskiftet. Mere end to ud af fem danskere, der skifter job, er blevet gjort opmærksom på det nye job via netværk eller rekrutteringsbureau.

Omtrent halvdelen af de, der skifter job, har aktivt søgt job og har ved seneste jobskifte selv fundet stillingsopslaget via en jobportal eller har søgt uopfordret.

Lønmodtagere, der skifter til at blive selvstændige, betragter sig ikke som jobsøgende i forbindelse med skiftet, mens skiftet fra at være selvstændig til at blive lønmodtager ofte sker efter opfordring fra netværket, viser Ases undersøgelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078