23948sdkhjf

Fire ud af ti virksomheder har udlændinge ansat

Klumme: Godmorgen, dzień dobry eller guten Morgen? Udlændinge er i mange metal- og maskinindustrielle virksomheder en vigtig del af medarbejderstaben, da det er svært at rekruttere kvalificerede danske medarbejdere.

Mangel på kvalificerede medarbejdere er i stigende grad en udfordring for de metal- og maskinindustrielle virksomheder. Det har betydet, at mange søger uden for landets grænser i jagten på nye medarbejdere.

Udenlandske statsborgere udgjorde 6,2 procent af alle beskæftigede i danske metal- og maskinindustrielle virksomheder i 2015. Ti år tidligere var andelen af udlændinge i branchen væsentligt lavere. I 2015 udgjorde udenlandske statsborgere kun 3,1 procent af de beskæftigede.

Fire ud af ti har udenlandske medarbejdere
Det kan være svært at træffe beslutningen om at ansætte den første udlænding i en virksomhed. Bekymringer om hvordan en kollega med en anden kultur og et andet sprog vil falde ind på arbejdspladsen, er en barriere. Men når den første udlænding er godt integreret i virksomheden, er det ofte nemt at tage beslutningen om at rekruttere flere udlændinge.

Selvom det kan være svært at få den første udlænding ind på arbejdspladsen, har mange metal- og maskinindustrielle virksomheder budt velkommen til en kollega med et andet statsborgerskab end dansk.

Fire ud af ti metal- og maskinindustrielle virksomheder i Danmark har udenlandske medarbejdere ansat. Det viser DI’s Lokale Erhvervsklimaundersøgelse 2017, hvor 1.189 metal- og maskinindustrielle virksomheder har svaret.

Større virksomheder har oftere udenlandske medarbejdere
Jo større en virksomhed er, desto større er sandsynligheden for, at der blandt medarbejdere er mindst én kollega, som ikke er født og opvokset her i landet. I virksomheder med mindst 100 ansatte er der i 84 procent af branchens virksomheder udenlandske medarbejdere ansat.

Også en betydelig del af de mindre virksomheder har udlændinge ansat. Hver fjerde af de mindste virksomheder i branchen med op til 20 ansatte svarer, at de har udenlandske medarbejdere ansat. I de lidt større virksomheder som tæller mellem 21 og 50 medarbejdere har halvdelen af virksomhederne udenlandske medarbejdere på lønningslisten.

Polakker dominerer
De udenlandske kollegaer i branchens virksomheder kommer fra lande over hele verden. Dog er der én nationalitet, som i særlig grad har gjort sit indtog i de danske metal- og maskinindustrielle virksomheder. Det er polakker. Ud af de 7.286 udenlandske statsborgere, som var ansat i en metal- og maskinindustriel virksomhed i 2015, var 22 procent fra Polen.

Også tyskere udgør en betydelig del af udlændingene i branchen. Hver tiende af de udenlandske statsborgere, der var beskæftiget i branchen i 2015, var fra Tyskland.

Rumænere, briter, tyrkere, litauere og bosniere er fem befolkningsgrupper, der hver især udgjorde 3 til 5 procent af de udenlandske statsborgere i branchen i 2015. En lang række andre nationaliteter er også repræsenteret i branchens virksomheder, men hver nationalitet udgør kun en mindre gruppe.

Stor stigning i østeuropæere
Antallet af udenlandske statsborgere i de metal- og maskinindustrielle virksomheder steg med 70 procent i perioden fra 2005 til 2015. I 2005 var der ikke mange østeuropæere i danske metal- og maskinvirksomheder. Det har ændret sig betydeligt gennem årene, efterhånden som de østeuropæiske lande, der blev en del af EU i 2004, er blevet fuldt ud en del af arbejdskraftens frie bevægelighed. Antallet af polakker i branchen er således steget fra 153 i 2005 til 1.617 ti år senere.

Indenfor det seneste år har 42 procent af de metal- og maskinindustrielle virksomheder, der har søgt efter nye medarbejdere, oplevet, at søgningen var forgæves. Særligt faglærte medarbejdere er svære at rekruttere.

80 procent af dem, der har søgt forgæves efter medarbejdere, har søgt forgæves efter faglærte. Det viser DI’s Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse i 2017. Det er en alvorlig situation, der for nogle virksomheder i branchen betyder, at man må sige nej til nye ordrer. Muligheden for at rekruttere medarbejdere fra udlandet er derfor en mulighed, som er med til at realisere branchens vækstpotentiale, når branchens virksomheder ikke kan rekruttere danske medarbejdere. 

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11