23948sdkhjf

"En-krone-selskaber" skylder Skat en halv milliard

Trods advarsler indførte Folketinget for fire år siden en selskabsform, der gjorde det muligt at starte et iværksætterselskab for en krone. Selskaberne skylder nu Skat 562 mio. kr.

Bare en krone.

Så lidt har der siden 1. januar 2014 skullet til for at stifte et selskab - nærmere betegnet et iværksætterselskab, som derfor har fået tilnavnet en-krones-selskaber.

Til gengæld skylder de billige selskaber allerede mange penge til Skat.

En aktindsigt, som P1 Orientering har fået fra Skat, viser således, at iværksætterselskaberne har restancer til Skat på 562 mio. kr.

Tom Vile Jensen, direktør i FSR, danske revisorer, mener, at tallet bør få politikerne på Christiansborg til at vågne op:

- Det er rigtig mange penge, som lige pludselig hænger ude i nogle virksomheder, som ikke er særligt store - og det giver måske en indikation af, at det her er ved at udvikle sig til en underskudsforretning for statskassen, siger han.

Politikerne var ellers blevet advaret fra flere sider om, at der kunne komme problemer.

Dansk Told- og Skatteforbund skrev i et høringssvar til lovforslaget, at det kunne ende i et rent tag selv bord for momsunddragelse.

- Det vil være så let at starte et selskab, undlade at afregne momsen, lade selskabet lukke igen, og så er der intet at komme efter, med det resultat, at staten (og andre kreditorer) bliver tabere, og dermed "yder tilskud uden ansøgning". Det kunne ende i et rent "ta' selv bord", skrev forbundet, der er den største personaleorganisation for ansatte i Skat.

Også brancheorganisationerne for landets advokater og revisorer var skeptiske.

Danske Advokater advarede i deres høringssvar imod at indføre loven, før man havde fået vurderet de samfundsmæssige konsekvenser.

Men ingen hørte efter. Lovforslaget blev enstemmigt vedtaget 16. maj 2013, og 1. januar 2014 blev det således muligt at starte et selskab for en krone.

Forbundsformand for Dansk Told- og Skatteforbund Jørn Rise kalder det ærgerligt, at politikerne ikke lyttede til advarslerne.

- Hvis politikerne på daværende tidspunkt havde lyttet og set ordentligt på det høringssvar, vi havde givet, så havde man måske lavet nogle andre bindinger, så det her ikke kunne lade sig gøre. Og det er lidt ærgerligt, at vi nu skal stå i den situation, at statskassen mister rigtig mange penge, siger Jørn Rise.

Advokat og kurator Anne Birgitte Gammeljord fortæller, at iværksætterselskaberne fylder tiltagende meget i kuratorernes arbejde. Mere end 3.600 iværksætterselskaber er gået konkurs eller blevet tvangsopløst, siden en-krone-selskaberne så dagens lyd 1. januar 2014. Og lige nu er yderligere knapt 2.700 iværksætterselskaber enten under tvangsopløsning eller konkursbehandling.

Anne Birgitte Gammeljord ser hovedsageligt tre typer iværksætterselskaber, der skal opløses.

- Der er nogen, der bare godt kunne tænke sig at starte en virksomhed, og det kan man gøre online uden problemer, men så fortryder de det og glemmer, at det har nogle konsekvenser. Så er der dem, der stifter et selskab og går i gang, men hvor det så viser sig, at idéen ikke er bæredygtig, men de har ikke lært, hvad der skal til for at afvikle et selskab. Og så er der den tredje gruppe, der bruger det til alle mulige former for omgåelse af reglerne - og i realiteten kriminelle forhold, forklarer hun.

Anne Birgitte Gammeljord er ikke overrasket over, at iværksætterselskaberne nu har oparbejdet en gæld til Skat på mere end en halv milliard. Til gengæld undrer hun sig over det symbolske beløb på en krone, som er den startkapital, der kræves for at starte et iværksætterselskab.

Det samme gør Thorbjørn Helmo Madsen fra TimeTax. Han er grundlæggende skeptisk over for en-krones-selskaberne:

- Jeg synes, at det er urimeligt, at man kan stifte et selskab, hvor man kun har en risiko på en krone, og så kan man oparbejde gæld, som overtages af både det offentlige - som vi ser det her med over en halv milliard kroner - og en hel masse andre kreditorer, som hæfter for de her penge.

Tom Vile Jensen fra danske revisorer mener også, at iværksætterne skal have "hånden lidt mere på kogepladen", som han udtrykker det. Altså, at der skal lægges en større sikkerhed end blot én krone.

Han peger desuden på, at Erhvervsstyrelsen og Skat burde have bedre muligheder for at screene og kontrollere.

- Det er den forudgående kontrol hos myndighederne, der er for svag og reelt svigter. Der er ganske enkelt ikke ressourcer nok til at screene virksomhederne og fange fejl og snyd i opløbet. Det vil være oplagt at styrke kontrollen væsentligt, siger Tom Vile Jensen

P1 Orientering har bedt om et interview med Erhvervsminister Brian Mikkelsen for at høre, hvad han mener om iværksætterselskabernes skattegæld. Det har han afvist. I stedet har han sendt et skriftligt svar.

- Alle virksomheder, uanset selskabsform, skal naturligvis som udgangspunkt betale deres skat, og hvad de end måtte skylde til skattevæsenet. For yderligere spørgsmål om skat og inddrivelse må jeg henvise til min kollega i skatteministeriet, skriver Brian Mikkelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skatteminister Karsten Lauritzen.

Originalartikel: http://www.dr.dk/nyheder/indland/en-krones-selskaber-skylder-skat-en-halv-milliard

Fakta
• Siden 1.januar 2014 har man kunnet stifte et iværksætterselskab.
• Selskabskapitalen er på mindst 1 kr. i kontanter.
• Som ejer hæfter du ikke for virksomhedens gæld og andre forpligtelser ud over med de kontanter, du har indskudt.
• Der er blevet stiftet mere end 38.000 iværksætterselskaber.
• Iværksætterselskaberne skylder i alt 562 mio. kr. til Skat.
• Det er i alt 5.703 iværksætterselskaber, der skylder penge til Skat.
• Mere end 3.600 iværksætterselskaber er i dag blevet tvangsopløst eller er gået konkurs.
• Knapt 2.700 iværksætterselskaber er i dag under tvangsopløsning eller konkursbehandling.
• Loven, der indførte iværksætterselskaber, blev enstemmigt vedtaget i Folketinget.

Kilder: Skat, ft.dk, virk.dk og cvr.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079