23948sdkhjf

Carlsberg køber løbehjul hos Lemvigh-Müller

Carlsbergs bryggeri i Fredericia har samlet indkøbet af stål, elektriske komponenter, forbrugsvarer - og løbehjul.

Hvert år producerer Carlsberg 5-6 millioner hektoliter øl og læskedrikke til det danske marked. Det foregår på koncernens gigantbryggeri i Fredericia, og mængden af våde varer svarer til, at der hver dag bliver sendt op til 1,6 millioner liter øl og læskedrikke af sted fra produktionen til tørstige danskere.

Det kræver et temmelig stort og temmelig avanceret produktionsapparat. Og det kræver også en anseelig mængde produkter til drift og vedligehold – fra reservedele, stål og elektriske komponenter til forbrugsvarer som håndværktøj, skruer, bolte, personlige værnemidler og kemikalier. Det skriver Lemvigh-Müller i en pressemeddelelse.

Fra 300 til 150 leverandører
Spare parts warehouse manager Lars Billund Mouridsen har ansvaret for, at bryggeriet har de dele og stumper, der skal bruges til drift og vedligehold. Herudover står hans afdeling også for at købe for eksempel kontorartikler samt løbehjul, så medarbejderne kan komme hurtigt rundt på produktionsområdet.

Han har cirka 150 leverandører i spil - i et miks af både mindre specialleverandører og store spillere. Da han kom til Carlsberg for tre et halvt år siden, var der omkring 300 leverandører, men han har haft fokus på at samle indkøbet hos færre leverandører - med de fordele det giver.

- Det er nemmere at bestille 1.000 par handsker hos én leverandør, som jeg har en fast aftale med, end at bestille 100 par handsker hos ti forskellige leverandører. Jeg sparer også tid, fordi jeg ikke behøver ringe rundt og få tre tilbud, hver gang der er brug for handsker, siger Lars Billund Mouridsen.

Jo større samhandel, desto bedre service
En stor del af de produkter, der er relateret til drift og vedligehold, køber Carlsberg hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller, som har så bredt et produktsortiment, at det er muligt at samle indkøbene. Det er et samarbejde, som - set i forhold til indkøbsvolumen - er firedoblet de seneste tre år:  

- Jo flere produkter, vi lægger ind i aftalen med Lemvigh-Müller, desto bedre service får vi. Det en win-win situation, hvor det tætte samarbejde giver værdi for begge parter, siger Lars Billund Mouridsen.

Fordi Carlsbergs indkøbsvolumen er så stor, er Lemvigh-Müller for eksempel gået med til at udvide sortimentet med blandt andet særlige produkter indenfor procesindustrien samt lim, som spare parts-afdelingen er storforbrugere af. Og så har Lars Billund Mouridsen også fået stål- og teknikgrossisten til at skaffe mere utraditionelle varer:

- Jeg har købt løbehjul hos Lemvigh-Müller. Det er vist aldrig sket før, og det kan kun lade sig gøre, fordi vi har så tæt et samarbejde – uden at vi dog er gift med hinanden. Vi lægger også arm engang imellem, og sådan skal det være, siger Lars Billund Mouridsen.

Driftsstop trykprøver samarbejdet
Han fortæller, at samarbejdet for alvor bliver trykprøvet, når produktionen står stille. Så er det afgørende at have leverandører, der kan handle hurtigt, og som vil gå den ekstra mil for at give den gode service: 

- Vi kan ikke helt undgå driftsstop, og selvom vi har et sikkerhedslager med kritiske reservedele, står vi af og til i en situation, hvor vi mangler en reservedel. Så skal der hekses og trylles, for det koster mange penge at stå stille. Her ved Lemvigh-Müller godt, at den reservedel skal skaffes med det samme, uanset om det er efter fyraften, eller om den befinder sig hos en producent i Tyskland, siger Lars Billund Mouridsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095