23948sdkhjf

Skoleskib er ét stort puslespil

George Stage, et vaskeægte stykke kulturhistorie, ligger spredt som et kæmpe skibs-puslespil på Assens Skibsværft.

Masterne er taget ned. Vinduer, trapper, håndtag, skabe og al anden indmad er taget ud, præcist markeret, mærket og sorteret. Alt sammen som led i en omfattende og ti måneder lang renovering af det stolte skoleskib 'George Stage'.

Assens Skibsværft har været i gang med den omfattende opgave i godt to måneder. Det skriver fyens.dk.

En for en bliver de mange dele manuelt renset for maling og lak. Alt det slidte stål skal også skiftes. 

- Vi lavede stævnen for to år siden, så den er intakt - men ellers er der intet tilbage. Vi har pillet al inventar og indmad ud, og derefter har vi sandblæst hele skibet. Det slidte stål er skiftet ud - i alt 175 kvadratmeter indtil nu, så det er da blevet til en del, men det er en balancegang. Hvis vi piller for store stykker stål ud, risikerer vi, at skibet falder sammen, siger Benny Uglevig Madsen, der står i spidsen for sjakket med ansvar for stålarbejdet, til fyens.dk.

I værftets tørdok skruer, hugger og svejser 10-15 mand nu på skroget. Samlet er der cirka 30 medarbejdere fast på George Stage-opgaven. Underleverandører kommer oveni.

Fakta: Renoveringen af skoleskibet ’George Stage’

I foråret 1935 sejlede det nybyggede Georg Stage II ud med sit første hold elever. Nu skal en renovering gør det så godt som nyt. 

Efter et EU-udbud og efterfølgende forhandlinger blev ’Georg Stage’ sendt til den store omgang på Assens Værft. Over 10 måneder bliver skibet sat i stand, så det kan holde i mange år endnu. 

Det er den største omgang, skibet nogensinde har fået. Der skal nyt dæk på. Al aptering tages ud og opdateres. Al stål bliver sandblæst og om nødvendigt skiftet. 

Renoveringen er blandt andet finansieret af donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som har doneret 10 mio. kr., Aktieselskabet Dampskibsselskabet Orient´s Fond 10 mio. kr., og Augustinus Fonden kr. 1,5 mio. kr. Dertil kommer, at Stiftelsen selv over de sidste mange år har lagt penge til side af arv og gaver. Projektet er endvidere støttet af:  Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Hempel Fonden, Knud Højgaards Fond, Henning G. Kruses Fond og en lang række mindre donorer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063