23948sdkhjf

Dansk konsortium skal bygge banebrydende multimaskine

Innovationsfonden har netop investeret 7 mio. kr. i Interlase-projektet. Formålet er at skabe en maskine, der kan gøre det både hurtigere, nemmere og billigere at bearbejde metalemner.

- Man har i mange år kunnet laserskære og lasersvejse. Man har egentlig også altid vidst, at man kunne deformere stål ved hjælp af varme. De gamle smede har jo for eksempel brugt skærebrænderen, når de skulle formgive metal. Vi udnytter den effekt, der er i at tilføre varme, og på den måde kan vi rent faktisk også bukke, og de buk vi har lavet i laboratoriet er faktisk meget præcise, fortæller Per Lynnerup fra Teccluster, som er en af parterne i Interlase-projektet.

Specielt bukkefunktionen i maskinen forventer han vil komme til at betyde en lille revolution i industrien.

- Det her kommer til at munde ud i en kantbukker uden nogen specifik længde på emnet, forklarer Per Lynnerup, og fortsætter:

- Vi ser konkret en anvendelse i vindmølleindustrien. På mølletårnet vil man gerne have en differentieret pladetykkelse, og der vil man kunne lave en blanket med større godstykkelse i bunden og smallere i toppen. Det bukker man, og herefter svejser man det i samme maskine. Det kunne godt blive en helt ny tanke til, hvordan man laver komponenter til vindmølleindustrien.

- Vi forventer, at man kommer til at tænke helt anderledes i forhold til buk af plader. I dag er det jo bare et 2D-buk, hvor man fremover vil kunne lave et mere organisk buk, tilføjer han.

Udover Teccluster er Aalborg Universitet og Nordtec-Optomatic tilknyttet den mere teoretiske del af projektet, mens Grundfos, Jydsk Plade Bearbejdnings Center og Sjølund er med i den praktiske test.

- Det er vigtigt at have nogle cases, ellers kan det meget hurtigt blive meget laboratorietænkte opgaver. JPBC er en rigtig erfaren leverandør i laserskæring og bukkede emner, Grundfos er ekstremt fremme på alt, hvad der hedder lasersvejsning på både optrukne og bearbejdede emner, og Sjølund er en virksomhed, der laver rigtig store emner, hvor man hurtigt kan få noget skala i form af store emner på, siger Per Lynnerup.

Netop skalerbarheden i projektet er et kardinalpunkt.

- Den hurtigste adgang til sådan et projekt her er at starte med en lille maskine og små emner, men det er virkelig skalerbart, så emnemæssigt er det egentligt kun pengepungen, der sætter begrænsninger, lyder det fra Per Lynnerup.

Faktaboks

Budget: 9 mio. kr. hvoraf Innovationsfonden investerer de 7 mio. kr.

Varighed: Tre år

Deltagere: Aalborg Universitet, Teccluster, Grundfos, Jydsk Plade Bearbejdnings Center, Sjølund og Nordtec-Optomatic.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08