23948sdkhjf

Oppositionen kræver byggeriet af flere flådefartøjer undersøgt

Yderligere to danske flådefartøjer er bygget på et polsk værft, der har samarbejdet med et vikarbureau, som har hyret nordkoreanske tvangsarbejdere. Forsvaret må undersøge sagen, siger forligspartier

Forsvaret må undersøge, om der har været brugt nordkoreanske arbejdere i forbindelse med byggeriet af flådefartøjerne 'Knud Rasmussen' og 'Ejnar Mikkelsen'.

Det kræver Socialdemokratiet og De Radikale, der er med i forsvarsforliget, samt de øvrige oppositionspartier SF, Enhedslisten og Alternativet, skriver Dagbladet Information.

- Det er jo svært at bevise noget i denne her sag, hvis ikke Forsvaret selv vil gå ind og se tilbage eller bede deres leverandører gøre det, siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, til Information. 

Nordkoreanske arbejdere og 'Lauge Koch'

Forsvaret kan ikke entydigt afvise brug af nordkoreanere

Medier: Nordkoreanere har bygget på dansk flådefartøj

Karstensens vidste intet om nordkoreansk arbejdskraft

Politikere: Nordkoreansk tvangsarbejde er ’vanvittigt’

Polsk vikarbureau hyrede nordkoreanere
Som Information og DR2 Dokumentar har beskrevet, hyrede et polsk værft nordkoreanske tvangsarbejdere til at bygge det danske inspektionsfartøj 'Lauge Koch' i 2014. De blev hyret gennem det polske vikarbureau Armex.

Men som beskrevet i dagens Information blev også de to skibe Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen bygget i Polen på et andet værft i 2005-2007. I den periode havde værftet et tæt samarbejde med Armex, som ifølge internationale medier allerede dengang hyrede nordkoreanere. Spørgsmålet er, om vikarbureauet har arbejdet på de to danske skibe, og om de i så fald har benyttet sig af nordkoreanske tvangsarbejdere.

Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen mener, at måden, 'Knud Rasmussen' og 'Ejnar Mikkelsen' er bygget på, »ligner mønstret fra 'Lauge Koch'«.

Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen vil ikke forholde sig til, om det er nødvendigt med en undersøgelse, før han har set DR-dokumentaren ’Krigsskibets hemmelighed’.

- Men jeg vil ikke stille mig i vejen for en undersøgelse, hvis et andet forligsparti ønsker det, siger han til Information. 

Afviser interview »på baggrund af spekulationer«
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) vil ikke stille op til interview »på baggrund af spekulationer«, som pressechef Svend Olaf Vestergaard skriver. Men det er dybt utilfredsstillende, siger Alternativets Rasmus Nordqvist:

- Det har ikke noget med spekulation at gøre. Forsvaret burde kaste sig over det her og undersøge, om der er andre projekter, hvor sådan noget er foregået.

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen kan »simpelthen ikke forstå, at Forsvaret kan være så ligegyldige over for muligheden for, at danske skattekroner er gået til udviklingen af atomvåben i Nordkorea,« som han siger med reference til, at Armex ifølge FN’s Sikkerhedsråd er med til at finansiere det nordkoreanske atomprogram. 

Forsvarsministeren har afvist at stille op til interview. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079