23948sdkhjf

2 MW biomasseanlæg omdanner korn-afrens til varme

Linka Energy har netop leveret et nyt 2 MW biomasseanlæg til Hornsyld Købmandsgård.

Her skal anlægget levere varmen til grovvareforretningens fabrik i Hornsyld.

Designet til korn-afrens
Indtil nu har Hornsyld Købmandsgård fået varme fra en 400 kW Linka-kedel, som blev installeret tilbage i 2002. I 2012 etableredes TripleA, som fremstiller højtforædlet soyaprotein til foder, og siden er varmebehovet steget betragtelig.

Det har derfor været nødvendigt at udskifte den aldrende kedel med en ny og større.

Kedlen skulle dog designes til afbrænding af kornafrens, det vil sige den del, der er tilbage, når kornet er blevet renset.

Valget af kornafrens som brændsel er ikke tilfældigt.

- Det er vigtigt at udnytte ressourcerne, blandt andet ved at afbrænde korn-afrensen fremfor at bortskaffe denne til anden side, fortæller Lars Christensen, driftsdirektør hos Hornsyld Købmandsgård.  

Kedlen kan afbrænde cirka 14 tons afrens i døgnet, svarende til 5.000 liter olie. Afbrænding af korn-afrens har derfor også en positiv betydning for miljøet.

Tidligere blev korn-afrenset brændt af, mens resten endte som affald.

Hjælper på driften
Biomasseanlægget er leveret komplet med posefilter, PLC-styring og en 20 meter høj skorsten. Dertil kommer etablering af en 750 meter lang fjernvarmeledning.

Anlægget er desuden tilknyttet et skraberanlæg, og fødning af brændsel kræver ganske lidt i drift. Der er ligeledes installeret automatisk askeudtag, hvorved asken transporteres fra kedlen til en 20 kubikmeter askecontainer uden for kedelrummet.

Driftspersonalet hos Hornsyld Købmandsgård har hidtil været udfordret af slaggerdannelse i den gamle kedel, hvilket har betydet ekstra driftsarbejde på op mod en time dagligt.

Det har Linka afhjulpet i de nye kedler, så dannelsen af slagger er yderst begrænset. Tidligere skulle der tilsættes kridt for at begrænse slaggerdannelse, hvilket ikke længere er nødvendigt.

Leverer al varmen
Foruden biomasseanlægget er der leveret et komplet oliefyr som containerløsning. Det fungerer som backup, for biomasseanlægget skulle gerne kunne dække hele varmeforbruget på fabrikken i Hornsyld. 

Størstedelen af varmen fra det nye anlæg går til procesvarme ved TripleA, ligesom den også anvendes til forvarmning af vand til en dampkedel i foderproduktionen. 

Om Hornsyld Købmandsgård

Hornsyld Købmandsgård er en de få private grovvareforretninger i Danmark.

Virksomheden består i dag af fire selskaber; Hornsyld Købmandsgård, TripleA, HK Trælast og HK Olie.

Selskabet har en omsætning på over 1,5 mia. kr. og cirka 180 ansatte.

Selskabet fejrer i år sit 85 års jubilæum.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.111