23948sdkhjf

Nu er der resultater fra 23 virksomheder i historisk PSO-aftale

Lempelser på PSO-udledningen er en økonomisk gevinst for virksomheder, viser de første indberetninger til Energistyrelsen.

Brancheorganisationen Plastindustrien og 23 plastvirksomheder indgik tilbage i februar 2017 en aftale med Energistyrelsen om at indføre energieffektiviserende tiltag i plastvirksomheder, som har et særligt højt forbrug af el. Det er den største danske aftale af sin art målt på antallet af engagerede virksomheder.

Arbejdet med at nedbringe energiforbruget har dermed stået på i et halvt års tid, og nu har alle 23 virksomheder indtastet de første indberetninger til Energistyrelsen.

Indberetningerne viser, at der i høj grad er penge at spare på bundlinjen, hvis man tager et kig på produktionen gennem ’energi-brillerne’.

Det batter på bundlinjen
- Det kan vi se, når vi dykker ned i tallene. Det er svært at udlede en succesrate ud fra det samlede tal, for når man sammenligner produktionen i virksomhederne, er det lidt at sammenligne pærer og bananer, siger Plastindustriens miljøkonsulent Jakob Clemen.

Med et forbehold for den store forskel, der er i de 23 virksomheders energiforbrug, oplyser Jakob Clemens, at energiforbruget i gennemsnit hos de 23 virksomheder er faldet fra 1,15 kWh pr. kg råvarer til 1,1 kWh pr. kg.

- En folie-ekstruderingsvirksomhed bruger ikke megen energi pr. kilo sammenlignet med en virksomhed, der producerer store plastcontainere. Derfor er de gennemsnitlige besparelser i projektet måske ikke på papiret så høje. Men hvis en ekstruderingsvirksomhed bruger 25.000 tons råvarer om året og nedbringer sit energiforbrug med 0,2 kWh pr. kg, så batter det altså på bundlinjen, siger Jakob Clemen.

Brancheaftalen skal munde ud i en energihåndbog for plastbranchen. Den udgives efter planen i løbet af 2018.

Magasinet Plast skriver løbende om de erfaringer og projekter, de 23 virksomheder har implementeret. Den første artikel i artikelserien handler om Wavins udskiftning af gamle jævnstrømsmotorer til nye, frekvensstyrede vekselstrømsmotorer. Det kan du læse på de følgende sider 54 og 55. Læs magasinet her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125