23948sdkhjf

Phthalat-fri blodpose er velegnet til plasma

Posen duer endnu ikke til opbevaring blod, men er til gengæld ideel til plasma.

Karolinska Universitetet har sammen med fem andre svenske hospitaler stået for evaluering af en ny type pose, der skal gøre op med den traditionelle opbevaring af blodlegemer.

- Vores intention har aldrig været at nå målet helt med posen. Det er et forskningsprojekt, hvor vi har vist, at det er muligt at producere en PVC- og phthalatfri blodpose til opbevaring af røde blodlegemer, som opfylder kravene i dag, siger professor Petter Höglund på Karolinska Universitetssygehus til fagforeningen for bioanalytikere, dbio.dk.

Opfylder ikke krav til blod
Det andet mål var at øge bevidstheden om, hvorfor nutidens PVC-poser bør udskiftes, så markedet bliver klar til at tage imod posen, når den går i kommerciel produktion.

Prototype indeholder ikke PVC eller phthalater. I stedet er det fremstillet af polypropylen og en slags elastomer-baserede plastificeringsmidler, som er ikke-migrerende.

Men posen er endnu ikke i mål, oplyser forskerne. Posen opfylder ikke det opstillede krav til opbevaring af røde blodlegemer, fordi den ikke har en tilstrækkelig konserverende effekt på blodet.

I Danmark skal en blodpose kunne bevare blodet i 35 dage, mens andre lande har regler om 42 dage. Den nye pose præsterer 30 dage, oplyster forskerne. 

Til gengæld er den PVC- og phthalatfri pose ideel for opbevaring af plasma, der har andre egenskaber og dermed andre krav til opbevaring, skriver dbio.dk.

Den nye pose er blevet udviklet i et forskningsprojekt finansieret af EU og er et samarbejde mellem den danske Melitek A / S, finsk Wipak, polske og italienske Primo Hemotronic.

Kilde: https://www.plastnet.se

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.38