23948sdkhjf

Dansk-tysk samarbejde skal booste automation i grænselandet

Treårigt projekt skal styrke innovationen og bevare arbejdspladser i Danmark.

Et nyt dansk-tysk samarbejde er blevet oprettet for at styrke den regionale konkurrencedygtighed inden for produktion i Syddanmark og Nordtyskland.

 

Projektets tovholder og lektor på SDU i Sønderborg, Arne Bilberg fortæller, at projektet har til formål at styrke produktionen i regionen gennem nye systemer og smarte tilgange til styring af forsyningskæderne.

 

Han spår, at det især vil være interessant for små og mellemstore virksomheder, der vil kunne øge deres konkurrencedygtighed igennem automatiserede produktionssystemer og innovative tilgange til produktudvikling.

Tab af arbejdspladser
Projektet er sat i gang for at dæmme op mod de mange industriarbejdspladser, der er forsvundet fra regionen igennem de sidste 10 år, blandt andet fordi en del virksomheder har outsourcet arbejdspladser produktion til Østeuropa og Asien. Dermed forsvinder også en del knowhow og innovativ kapacitet, oplyser projektets stiftere i en pressemeddelelse.

Projektet hedder InProReg og er en sammentrækning af begrebet Innovativ Produtkionsregion. Ideen er at fastholde innovationen i Danmark og konkurrere på det, dansk arbejdskraft er bedst til.

- Vi kan ikke konkurrere på løn, men vi kan være smartere, fortæller Arne Bilberg, som er lektor på SDU Sønderborg og tovholder for projektet. 

Store fordele ved produktion i Syddanmark og Nordtyskland
Og det er faktisk en rigtig god idé at fastholde produktionen i Syddanmark og Nordtyskland. For selvom det ikke er muligt at konkurrere med lønnen i f.eks. Indien, så kan virksomheder holde bedre styr på pris og ikke mindst kvalitet, når både produktion og udvikling finder sted i samme hus. Derudover er danske og nordtyske medarbejdere dygtige.

- Vi er gode til at udnytte ny teknologi i regionen, fortæller Arne Bilberg, og understreger, at flere virksomheder er begyndt at hente produktion og arbejdspladser hjem fra udlandet.

En undersøgelse udarbejdet af Dansk Industri i 2016 fortæller, at den hyppigste årsag til at hente produktionen hjem til Danmark er øget fleksibilitet, mens kvalitet og produktivitet deler andenplads som begrundelse.

Projektet varer i tre år og er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

De er med i projektet:

Fra Nordtyskland:

Christian-Albrecht-Universität zu Kiel, Hochschule Flensburg, Eckener-Schule Flensburg, KiWi GmbH og Kiel Region GmbH

Fra Danmark:

RoboCluster, EUC Syd, Erhvervsakademi SydVest, Erhvervsakademi Sjælland, Easy Robotics ApS og Sønderborg Vækstråd er iblandt partnerne på den danske side af grænsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125