23948sdkhjf

Det går fortsat relativt godt for dansk eksport

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at vareeksporten i august er fastholdt på samme relativt høje niveau som de seneste måneder.
Fra juli til august blev det til en beskeden nedgang på 0,1 % i den danske eksport af varer.

Tallet er eksklusiv omsætning af energi, skibe og fly, og medtages energivareeksporten er der tale om et fald på 3,6 %.

Sammenlignes de sidste tre måneder – juni-august – med perioden inden, er væksten 4,0 %, og det er et tegn på, at det går relativt godt for dansk eksport. Det mener i hvert fald Jacob Warburg, cheføkonom i Eksportrådet og Udenrigsministeriet:

- Eksporten er kommet væk fra den dybe bund, som den befandt sig på gennem det meste af 2009 og bevæger sig nu op mod det høje niveau fra før finanskrisen i efteråret 2008. Værdien af de seneste tre måneder eksport (eksklusiv energi, skibe og fly) er således 12,6 % højere end de tilsvarende tre måneder i 2009, og kun 2,1 % lavere end de samme tre måneder i 2008, som var udtryk for et højdepunkt forud for finanskrisen det år, der trak dansk eksport ned fra oktober 2008, siger han.

Maskiner, halvfabrikata og færdige varer vokser mest
I august måned holdes væksten primært oppe af Italien, Sverige, Storbritannien og Tyskland, mens Kina trækker regnskabet ned.

Set over de seneste tre måneder har det dog især været Kina, som har trukket væksten op, mens også Sverige, Italien, Frankrig og Norge, har bidraget positivt.

De seneste tre måneders fremgang på 4,0 % svarer til 4,9 mia. kr., hvoraf de 1,6 mia. kr. kan henføres til maskiner, halvfabrikata og færdige varer.

1,2 mia. kr. skyldes øget eksport af lægemidler og kemiske produkter, mens næringsmidler og råstoffer hvert står for en vækst på 0,7 mia. kr. Til gengæld trækker eksporten af olie, gas og elektricitet det samlede regnskab ned med 2,7 mia. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063